Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Judas 30 silverpenningar

Fråga: Jag har en fråga angående de 30 silverpenningar som Judas tog emot när han förrådde Jesus, nämligen; vad var det för mynttyp Judas fick. Jag är nämligen myntsamlare och skulle vilja se om det går att hitta ett mynt av samma mynttyp. (M.E.)

Svar: Det anses allmänt att det myntslag det handlar om var det feniciska silvermyntet tetradrakma (även kallat shekel). Det var det enda mynt man tog emot i templet och bör följaktligen vara den sorts mynt som Judas fick. Det här myntet, som bestod av cirka 12 gram silver, präglades under många år och såg ut så här:

Det motsvarade fyra denarer, och eftersom en denar var en dagslön för en arbetare fick Judas motsvarande fyra månadslöner för att förråda Jesus. I dagens penningvärde alltså någonstans omkring 80.000-100.000 kronor.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur mycket var en skärv?
Bibeln talar på ett ställe om en änkas 'två kopparslantar'. I gamla översättningen stod det 'skärv'. Vad var det för mynt och hur mycket var det värt?

Hade Judas något val?
Om det var bestämt på förhand i profetiorna att Judas skulle förråda Jesus, då hade han väl inget val? Då var det ju redan bestämt. Men då måste han väl betraktas som oskyldig?

Vad var Jesu sista ord?
Evangelieskrivarna ger helt olika versioner av Jesus dödsögonblick och vad han sade före han dog. Alla kan väl inte vara rätt?

Judas och Blodsåkern
Enligt Petrus köpte Judas sig en åker för de 30 silverpenningarna och enligt Matteus så kastade han pengarna och prästerna köpte en åker till begravningsplats.

Var Judas en förrädare?
Var Judas verkligen en förrädare? Om profetian säger att någon kommer att förråda Messias, är då Judas en förrädare? Han blev ju utvald till rollen, så att säga. Hur kan man då klandra honom?

Vem tog över efter Judas?
Bibeln talar om 'de tolv' apostlarna även efter Judas självmord. Vem var den tolfte då?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...