Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Var Judas en förrädare!

Fråga: Var Judas verkligen en förrädare? Om profetian säger att någon kommer att förråda Messias, är då Judas en förrädare? Han blev ju utvald till rollen, så att säga. Hur kan man då klandra honom? (H.L.)

Svar: Judas förrådde Jesus genom att överlämna honom till Stora rådet, men han blev inte utvald till förrädare. Det var inte Gud som bestämde att han skulle förråda Jesus, utan det var Judas eget fullkomligt fria val.

Att det var känt på förhand (av Gud och av den/de profeter han uppenbarat det för) att han skulle förråda Jesus berodde på att han skulle göra det.

Vi måste komma ihåg att det inte är profetian som bestämmer händelsen, utan tvärtom. Det är den framtida händelsen som bestämmer profetian. Det gäller alla profetior. Det är inte den som uttalar profetian som bestämmer vad som ska ske i framtiden, utan profeten bara ser eller får veta på annat sätt vad som kommer att hända.

Man skulle kunna jämföra det med att vi står på ett berg och tittar långt fram längs den väg vi ska åka och på förhand ser vad vi ska passera eller möta. Det innebär inte att det är vi som beslutar eller avgör hur det ska se ut längs den väg vi kommer att åka, utan bara att vi får en mer eller mindre detaljerad skymt av det innan vi kommer dit.

På samma sätt var det den framtida handlingen, som Judas utförde helt av egen fri vilja, som Gud såg och uppenbarade för profeten.

Själv visste Jesus, åtminstone när den sista påsken närmade sig, att hans verksamhet snart var över. Han visste att någon skulle förråda honom och överlämna honom till motståndarna. Och när de satt där och åt den sista kvällsmåltiden tillsammans innan förräderiet och gripandet i Getsemane visste han troligen även vem som skulle svika honom. Men varken Jesus eller Gud hade bestämt att det skulle ske, när det skulle ske, hur det skulle ske eller vem som skulle göra det.

Det beslutet var helt och hållet Judas eget.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Judas och Blodsåkern
Enligt Petrus köpte Judas sig en åker för de 30 silverpenningarna och enligt Matteus så kastade han pengarna och prästerna köpte en åker till begravningsplats.

Vem tog över efter Judas?
Bibeln talar om 'de tolv' apostlarna även efter Judas självmord. Vem var den tolfte då?

Hade Judas något val?
Om det var bestämt på förhand i profetiorna att Judas skulle förråda Jesus, då hade han väl inget val? Då var det ju redan bestämt. Men då måste han väl betraktas som oskyldig?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...