Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Döm inte ...

Fråga: Vad menar Jesus när han säger att vi inte ska döma? Ska vi inte reagera när någon gör någonting som är fel? (L.D.)

Svar: Jesus sa så här:

"Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom som ni dömer skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget? Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga - du som har en bjälke i ditt öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga, så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders" (Matt 7:1-5)

Den här typen av "dömande" har att göra med fördömande. Bara Gud vet vad som försiggår i en människas innersta, och bara Gud kan veta om en människa verkligen har förstått att det hon gör är fel. Dessutom kan endast Gud avgöra om en människa är ångerfull och uppriktigt beklagar och ångrar de misstag hon gör. Därför ska vi koncentrera oss på vårt eget uppträdande i stället för att iaktta och fördöma vår nästa för hennes handlingar.

Bibeln säger att vi ska skilja mellan gott och ont. Vi ska "pröva andarna" (1 Joh 4:1) och "pröva allt och ta vara på det som är bra" (1 Tess 5:21). Vi ska agera för det som är gott och rätt, och mot det som är fel och ont. Vi ska agera om en arbetskamrat beter sig oansvarigt mot en kund. Vi ska ingripa om någon människa begår en ond handling - till exempel skadar en människa eller ett djur. Vi ska stoppa brottslingar. Men det innebär inte att vi dömer (fördömer) personen i fråga.

Kort sagt - vi ska lära oss att skilja mellan rätt och fel (Hebr 5:14). Faktum är att vi måste göra det om vi ska kunna följa Guds vilja. Men - först och främst ska vi göra det när det gäller oss själva - inte andra.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Döm inte
Bibeln säger på ett otal ställen att för att kunna döma rättfärdigt, måste den som dömer själv vara rättfärdig.

Bergspredikan
Så här återger en av Jesu lärjungar, tulltjänstemannen Levi Matteus, det som har kommit att kallas "Bergspredikan".

Vem författade Jakobs brev i bibeln?
Det är ingen tvekan om att Jakob bättre än någon annan visste vad det innebär att leva som en verklig kristen.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...