Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Barnet i vassen

Fråga: Vem var det de hittade i vassen? Vem var det som hittade honom och hur kom det sig att han hamnade i vassen? (M.J.)

Svar: Barnet i vassen var Mose, som sedermera blev ledare för Israels folk och hjälpte dem att fly från tvångsarbetet i Egypten till ett nytt liv i sina förfäders hemland Kanaan.

Händelsen utspelades under den tid då israeliterna levde i Egypten, dit de drygt 300 år tidigare begett sig på grund av hungersnöd i det område där de bodde. Farao hade gett befallning om att alla nyfödda hebreiska pojkar skulle dödas, men Moses föräldrar lydde inte utan höll barnet gömt. Till slut var det inte längre möjligt, så för att rädda livet på pojken lade mamman honom i en flätad vasskorg som hon satte ut i vassen vid stranden av Nilen.

Där hittades den av faraos dotter (troligen Hatsepshut) som tog upp barnet. Moses syster, som hade hållit sig i närheten för att se till att inget hände barnet, erbjöd sig att ordna en amma. Faraos dotter tackade ja till förslaget, och flickan hämtade sin mamma, som på så sätt fick tillbaka sin son och dessutom fick i uppdrag att mot betalning uppfostra honom åt faraos dotter.

När Moses blivit några år äldre adopterades han av faraos dotter, vilket innebar att han växte upp vid det egyptiska hovet som egyptisk prins - tills han som 40-åring, efter att ha mördat en egyptisk arbetsledare, tvingades fly ur landet. Så småningom kom han att bli den som hjälpte sina hebreiska landsmän att lämna Egypten och återvända till Kanaan.

Du hittar hela historien med början i 2 Mosebok 2.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför dödar Gud?
I Gamla testamentet läser man på flera ställen om hur Gud dödar, eller låter människor, döda. Hur kan man förena det med att Gud är god och älskar alla människor lika mycket?

När skrev Mose Moseböckerna?
Vet man något om när Moses författade de fem Moseböckerna?

Amenhotep eller Ramses?
Enligt bibeln skedde israeliternas uttåg ur Egypten 480 år innan kung Salomo började bygga templet

Hur stod budorden på lagens tavlor?
Hur var budorden fördelade på stentavlorna med lagen? Var det fem på varje tavla eller tre och sju eller...? Var orden korta, till exempel "stjäl icke", "dräp icke" osv?

Förekom det slaveri i gamla Egypten?
Antalet slavar i Egypten ökade kraftigt under Nya riket, på 1500-talet f Kr, när faraonerna gjorde erövringar i Nubien, Kanaan och Syrien och hela befolkningar förslavades på en och samma gång.

Israels slaveri i Egypten
Den första tiden i Egypten var gynnsam för de hebreiska invandrarna, men med tiden började främlingsfientligheten göra sig märkbar och förhållandena för israeliterna blev allt svårare.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...