Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Jesu hemort

Fråga: Varifrån kom Jesus? I Mark 2:1 står det ju att "det blev känt att han var hemma" när han kom till Kafernaum? (O.A.)

Svar: Kafarnaum (Kapernaum) var en lite större ”stad” som låg på den sydvästra stranden av Gennesarets sjö (även kallad Galileiska sjön). Efter att ha börjat sin verksamhet nere i Judeen, nära den plats där han döpts av den märklige vildmarksförkunnaren Johannes döparen (som för övrigt var Jesu syssling), begav sig Jesus tillbaka norrut till Galileen, där han snart fick intresserade anhängare i byarna utmed sjön. Några av de första som bestämde sig för att ansluta sig till honom som hans elever var två brödrapar från Kafarnaum - Simon och Andreas samt Johannes och Jakob - som hade ett fiskeriföretag tillsammans med de sistnämndas far.

Kafarnaum kom att bli något av centrum för Jesu verksamhet dit han återvände mellan predikovandringarna på den galileiska landsbygden. Uppenbarligen var han inneboende hos Simon (Petrus) som var gift och hade ett hus i staden där han bodde tillsammans med sin hustru, sin svärmor och sin bror Andreas.

Enligt berättelserna i evangelierna gjorde Jesus bara ett besök i sin barndomsby Nasaret. Efter att ha hållit ett mindre lyckat tal i synagogan, där åhörarna blev så uppretade på hans förkunnelse att de körde ut honom ur byn och var nära att handgripligen knuffa iväg honom nedför någon av de många branterna utanför samhället, återvände han till Kafarnaum där han sedan förblev bosatt.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
'Allt' om aposteln Petrus
Simon Petrus kom att inta den främsta platsen i kretsen av apostlar och blev något av en klippa för gruppen.

Evangelisten Matteus
Aldrig kunde tullaren Matteus Levi ana att han en dag skulle bli känd över hela världen som författare till en bok som skulle bevaras i årtusenden och läsas av miljoner människor.

Om aposteln Petrus fru och barn
Struntade Petrus i sitt fiskeriföretag och familjens försörjning när han började följa Jesus?

När uppkom namnet Palestina?
Både Juda och Israel låg i Palestina, men inget av rikena omfattade hela Palestina.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...