Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Johannes och Johannes

Fråga: Jag skulle vilja veta om Johannes döparen och Johannes som skrev Johannes evangeliet är en och samma person. (I.L.)

Svar: Nej, det är inte samma person.

Johannes döparen var en syssling till Jesus, som var verksam en tid före Jesus och även döpte honom. Han avrättades av kung Herodes Antipas i slutet av 20-talet, under Jesu verksamhetstid (kungens styvdotter Salome fick Johannes döparens huvud på en bricka som tack för att hon dansat för kungen...)

Aposteln Johannes var en av Jesu lärjungar. Han författade Johannesevangeliet, ett par brev som också finns bevarade i Nya testamentet, samt Uppenbarelseboken. Johannes tog hand om Maria efter Jesu död och flyttade sedermera till Efesos där han blev ledare för församlingen. Han dog inte förrän omkring år 100.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesus och Johannes döparen
Umgicks Jesus och Johannes Döparen vid fler tillfällen än vid Jesus dop? Gjorde Jesus något för att fria Johannes när denne senare fängslades?

Johannes, Jesu älskade lärjunge
Jag har behov av lite fakta om Johannes, Sebedaios son, Jesus älskade lärjunge. Vem var han? När levde han? Hur dog han?

Evangeliernas mottagare
Till vem eller vilka skrev Matteus, Markus, Lukas och Johannes sina evangelier?

Visste Döparen vem Jesus var?
Varför frågade Johannes Jesus om han var den som skulle komma, dvs Messias? När han döpte Jesus innan så visste han ju vem han var.

Varför åär Johannes evangelium så annorlunda?
Hur kommer det sig att Johannesevangeliet skiljer sig så väldigt från de första tre evangelierna, som på många ställen har nästan exakt samma innehåll?

Återföddes Elia som Johannes döparen
Hur ska man kunna tolka det som Jesus säger i Matteus 11:14 om att Johannes döparen var Elia på annat sätt än att Elia faktiskt återfötts som Johannes?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...