Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Kan man lita på Paulus?

Fråga: Kan man verkligen lita på Paulus? Om man vänder på bibelbladen ser man att Paulus berättar om sin omvändelse på flera ställen. Om de som var med under undret sägs följande: "Hans resekamrater stod förstummade; de hörde rösten men såg ingen" (Apg. 9:7). På ett senare ställe sägs: "De som var med mig såg ljuset men hörde inte rösten som talade till mig" (Apg. 22:9). Båda dessa kan knappast vara sanna! (M.J.)

Svar: Visst kan de vara det. Och varför du inte skulle kunna lita på Paulus förstår jag inte. Det är inte Paulus som har skrivit Apostlagärningarna, utan Lukas. Det första ställe du citerar är Lukas redogörelse för Paulus omvändelse, medan det andra är Paulus egen beskrivning av händelsen i ett tal han höll och som Lukas återger.

Lukas berättar att de som var med Paulus hörde ljudet av en röst men inte såg någon människa (utan bara - oundvikligen - det bländande ljuset som lyste ner på Paulus), medan Paulus i sitt tal säger att de som var med honom visserligen såg ljuset men att det bara vara han själv som uppfattade vad rösten sa (man kan ju faktiskt höra en röst utan att höra vad rösten säger).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur gammal var Paulus när han blev omvänd?
Kan man med hjälp av uppgifterna i bibeln räkna ut vid vilken ålder Paulus började som en Jesu efterföljare?

Paulus möte med Jesus
Paulus möte med Jesus på vägen till Damaskus blev avgörande för kristendomens fortsatta utveckling till världsreligion.

Paulus - från förföljare till efterföljare
Paulus, hedningarnas apostel, en av kyrkohistoriens största gestalter. Genom sin teologi och missionsverksamhet lösgjorde han kristendomen ur den judiska miljön och blev den hednakristna kyrkans skapare.

Visste Paulus inget om Jesu liv?
I sina brev nämner Paulus ingenting om många händelser som det berättas om i evangelierna. Tyder inte det på att de är senare utbildade legender?

Judehat i bibelord
Vad menade Paulus när han skrev att judarna 'trotsar Gud och är fiender till hela mänskligheten'?

Lagens förbannelse
Paulus säger ju att vi blir fria från lagens förbannelse när vi blir frälsta. Men varför gav Gud oss över huvud taget en lag som är en förbannelse?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...