Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Jesu mormor och morfar

Fråga: Jag undrar vad Jesus morfar och mormor hette. (M.G.)

Svar: Maria, Jesu mor, var dotter till Eli och hans hustru Anna. Hennes namn finns inte i Bibeln, men däremot i den tradition som bevarades bland Jesu närmaste vänner och lärjungar och sedan av den kristna församlingen.

Anna hade för övrigt en syster (moster till Maria) som fick en dotter, Elisabet. Denna Elisabet var alltså kusin till Maria.

Det innebär i sin tur att Elisabets son Johannes (som sedermera kom att kallas "döparen") och Marias son Jesus var sysslingar/tremänningar.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Stämmer Bibelns släktregister?
Hur mycket kan man lita på Bibelns släktregister? De ger åtminstone mig ett ganska otillförlitligt intryck och de stämmer dåligt överens där de förekommer på olika ställen.

Marias födelse
När föddes Jungfru Maria, finns det något exakt datum?

Profetia om Johannes döparen
Jag har läst någonstans, kan inte erinra mig var, att Maria besökte Elisabeth när bägge var gravida och Elisabeth sades uttala en profetia angående döparens kommande betydelse. Finns detta återgivet i några bibliska eller apokryfiska eller andra texter?

Var Jesus verkligen släkt med kung David?
Josef var ju inte Jesus (biologiska) pappa, men varför säger man då att Jesus var släkt med kung David - som fanns på Josefs sida?

Jesus och Johannes döparen
Umgicks Jesus och Johannes Döparen vid fler tillfällen än vid Jesus dop? Gjorde Jesus något för att fria Johannes när denne senare fängslades?

Johannes, Jesu älskade lärjunge
Jag har behov av lite fakta om Johannes, Sebedaios son, Jesus älskade lärjunge. Vem var han? När levde han? Hur dog han?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...