Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Hur kunde israeliterna gå över Röda havet?

Fråga: Måste man inte vara mer än lovligt naiv om man tror att Röda havet kan ha delat sig så att hundratusentals människor kunde traska över, så som det står i moseboken? (R.H.)

Svar: Det är många som har uttryckt sitt tvivel på att det kan finnas någon sanning i berättelsen om delningen av Röda havet, som enligt Gamla testamentet gjorde det möjligt för israeliterna att fly bort från slaveriet i Egypten, och om hur de egyptier som förföljde dem för att försöka hindra deras flykt drunknade i vågorna då vattnet sköljde tillbaka.

Två ryska matematiker presenterade emellertid år 2004 en studie med titeln "Modell av de hydrodynamiska förhållandena vid tiden för uttåget ur Egypten" som publicerades i den Ryska vetenskapsakademins tidskrift. Deras slutsats är att Röda havet verkligen kan ha delat sig på exakt det sätt som Bibeln beskriver:

"Herren drev då undan havet genom en stark östanvind som blåste hela natten. Han gjorde havet till torrt land. ... Israels barn gick mitt genom havet på torr mark. ... Och egyptierna förföljde dem, alla faraos hästar, vagnar och ryttare och kom efter dem ut till mitten av havet. ... Men ... mot morgonen vände vattnet tillbaka till sin vanliga plats. Egyptierna flydde men möttes av det. ... Vattnet som vände tillbaka övertäckte vagnarna och ryttarna och hela faraos här som hade kommit efter dem ut i havet. Inte en enda av dem kom undan" (2 Mos 14:21-31)

Studien utfördes av matematikern Naum Volzinger från Sankt Petersburg, som är forskningschef vid den Ryska vetenskapsakademiens oceanologiska institut där han bedriver forskning kring olika havsfenomen som översvämningar och tidvattenvågor, och hans kollega Alexej Androsov, som bor i Hamburg. De beslutade sig för att undersöka under vilka förhållanden vattnet kan ha delat sig på det sätt som beskrivs i Bibeln.

I sin studie valde de att utgå från ett rev som sträcker sig från den plats, där judarna anses ha börjat vandringen över Röda havet, till den norra sidan av sjön. På Bibelns tid var revet mycket närmare ytan än det är i dag. (Numera har man dessutom gjort en öppning i revet för att möjliggöra fartygstrafik.)

De frågor som de ryska forskarna intresserade sig för var till exempel vilken vindstyrka som behövdes för att torrlägga revet vid lågvatten, hur länge revet skulle förbli torrlagt och hur snabbt vattnet skulle återvända. Man kom fram till att om det blåste en östlig vind med en styrka av 30 sekundmeter under en hel natt - så som Bibeln säger - skulle revet torrläggas. Vidare konstaterade man att det skulle ha tagit judarna - som enligt Bibeln var 600 000 till antalet - fyra timmar att gå den sju kilometer långa sträckan över havet via revet som sträcker sig från den ena kusten till den andra. Om vinden sedan upphörde skulle det ta ungefär en halvtimme för vattnet att återvända.

Det betyder att om de förföljande egyptiska styrkorna befann sig några kilometer bakom judarna, skulle de inte ha haft en chans att hinna ta sig tillbaka till land innan vattnet hade stigit till normal höjd igen - utan de skulle ha drunknat i havet med hästar och vagnar, precis så som Bibeln beskriver.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad hände med farao efter israeliternas flykt?
Vilken farao var det som regerade i Egypten när Moses hjälpte Israels folk att fly från slaveriet och vad hände med honom efter uttåget och händelsen vid Röda havet?

500-årskronologi
Man kan dela in den gammaltestamentliga historien i halvsekelsetapper för att få bättre överblick över det hela.

Vad hände med Moses stav?
Vad hände med Mose stav som han använde när han utförde underverken inför den egyptiske farao?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...