Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Vad hände med de första kristna?

Fråga: Jag undrar vad som hände med de judar som tillhörde den urkristna församlingen? (E.A.)

Svar: Om du syftar på just den urkristna församlingen i Jerusalem - dvs de allra första kristna - så blev de flesta medlemmarna troligen gamla och dog av ålderdom. Andra drabbades av de förföljelser som de kristna judarna (alla i den urkristna församlingen var ju judar) utsattes för av de "rättrogna" judarna och dog martyrdöden. En av dem som gick i bräschen för hetsjakten på de judar, som accepterat Jesus som Messias, var den fariseiske rabbin Paulus, som sedermera blev en av den kristna trons främsta förkämpar.

När de romerska arméerna krossade Jerusalem år 70 var de flesta av de ursprungliga medlemmarna troligen redan döda. Men de som fortfarande levde (de var ju då i 60-70-årsåldern) lämnade staden tillsammans med de övriga kristna och flydde till ökenstaden Pella i Jordanien.

Några av de allra första kristna kan ha varit med när en del av församlingen senare återvände till Jerusalem under ledning av Jesu kusin Simon, som övertagit ansvaret för församlingen sedan Jesu bror Jakob dömts till döden och avrättats av det judiska prästerskapet. Några kan också ha stannat i Pella, där kristendomen snart fick ett nytt centrum.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Den första kristna församlingen
Finns det några bra ställen i Bibeln, förutom Apostlagärningarna, där man kan läsa om den första kristna församlingen?

Varför kallas församlingen 'förstling'?
På flera ställen i Bibeln talas om den kristna församlingen som 'förstlingsfrukten' som kommer att följas av den stora skörden.

Paulus - från förföljare till efterföljare
Jag har en fråga angående Paulus, hur framställs han i Apostlagärningarna, vem är han och vad verkade han för? Hur ser Apostlagärningarna på Paulus liv?

Bibeln och församlingen
Jag har fått frågan om man behöver tillhöra en församling när man är kristen. Jag har svarat att det är det bästa, att det är som en familj och att gemenskapen är viktig och att vi har omsorg om varandra. Men vad säger Bibeln om just församlingen, om församlingsbildande?

Var Petrus kyrkans klippgrund?
Varför gav Jesus lärjungen Simon tillnamnet Petrus?

Behövs kyrkan?
Den kristna kyrkan, den kristna församlingen, är nämligen en organisation som består uteslutande av människor som Gud har utvalt, kallat, lett till omvändelse och gett sin Heliga ande.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...