Följ Bibelfrågan på Facebook

Adventsljusstaken

Bibelfrågan: Frågor och svar

Den sjuarmade ljusstaken har sitt ursprung i den bibliska ljusstaken, den s k Menorah, som har funnits sedan Moses tid.

Fråga: Hur började traditionen med att ha adventsljusstakar. Och varför har man både stakar med fyra ljus och stakar med sju ljus, vad ligger det för symbolik bakom? (M-L.G.)

Adventsljusstaken (med fyra ljus) - och traditionen med att tända ett ljus i adventsljusstaken varje söndag, fyra söndagar innan julafton - kommer ursprungligen från Tyskland. Där hade man för sed att varje söndag i advent tända sju ljus, ett för varje veckodag som gått. De här ljusen placerade man sedan i en liten inomhusgran som stod på ett bord. Sista söndagen i advent var den alltså fylld med 28 tända ljus.

Den här seden togs sedan upp i svenska kyrkor och prästgårdar, och på 1870-talet började man även mer allmänt i Sverige ha en liten adventsgran i hemmen, där man tände 7 nya ljus varje söndag i advent. Så småningom blev det emellertid allt populärare med vanliga julgranar, och då bytte man ut adventsgranen mot en adventsljusstake och nöjde sig med att tända ett ljus varje söndag i advent. De första beläggen på användandet av en sådan ljusstake med bara fyra ljus (ett för varje söndag) hittar man vid sekelskiftet.

Den sjuarmade ljusstaken har sitt ursprung i den bibliska ljusstaken, den s k Menorah på hebreiska (som har funnits sedan Moses tid). Bibeln berättar om hur Gud angav hur den sjuarmade menorah skulle se ut då han instruerade Israels barn att bygga tabernaklet i vildmarken (2 Mos 25:31-40).

För kristna står den sjuarmade ljusstaken dels naturligtvis som symbol för den tro som var Jesu egen, dvs den tro, den uppenbarelse, som Gud gav mänskligheten genom det judiska folket, men man har också lagt in annan symbolik i de sju ljusen: de symboliserar i första hand den heliga Anden och de "sju andliga nådegåvorna". Dessutom har de sju ljusen kommit att symbolisera även annat som bygger på talet sju (som ju anses vara fullkomlighetens, Guds, tal), exempelvis de sju församlingarna i Uppenbarelseboken, de sju skapelsedagarna etc.

På 1920-talet började adventsljusstaken lanseras på allvar och år 1937 tillverkades den första elektriska adventsstaken på Philips i Göteborg.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Advent
När började man fira advent, varför gjorde man det och när började traditionen med adventsljusstakar?

Den sjuarmade ljusstaken från Jerusalems tempel
Vad hände med den stora ljusstaken som fanns i israeliternas första tempel?

Vem eller vad är 'Dotter Sion'?
Ursprungligen var Sion beteckningen på ett berg där den kanaaneiska staden Jebus låg.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.