Följ Bibelfrågan på Facebook

Advent

Bibelfrågan: Frågor och svar

När kyrkoåret infördes på 1600-talet kom den första söndagen i advent att betraktas som dess första dag.

Fråga: Vad betyder ordet 'advent', varför firar vi advent och hur länge har vi gjort det? (I.F.)

Advent, som kommer av latinska adventus Domini, Herrens ankomst (ordet advent betyder alltså inte "väntan", vilket många tycks tro, utan "ankomst"), är inledningen på kyrkoåret och förberedelsetid för julen. Adventstiden börjar den fjärde söndagen före jul - kallad första advent - och kan infalla mellan 27 nov och 3 dec.

Hur adventsfirandet uppstod vet vi inget om, och dess förhistoria ligger långt tillbaka i tiden. Man kan spåra det ända till 300-talet då man ännu inte hade infört "julfirandet" den 25 december utan fortfarande firade Trettondedagen (Epifania) till minne av Jesu födelse.

I vissa delar av den västerländska kristenheten var Trettondedagen också dopdag och inleddes med en förberedelsetid som omfattade 2-3 söndagar, ungefär som förberedelsetiden före dopet vid påsk.

Vid mitten av 300-talet hade man i Rom, där kristendomen blivit "riksreligion", börjat fira Jesu födelse den 25 december (en tidigare hednisk helg) och därför flyttade man över förberedelsetiden från Trettondedagen till julen.

Till en början omfattade förberedelsen inför "Herrens ankomst" fem söndagar, men de minskades sedan till fyra som fick beteckningen Dominicae adventus Domini. När kyrkoåret infördes på 1600-talet kom den första söndagen i advent att betraktas som dess första dag.

Vad det gäller "Herrens ankomst", så åsyftas såväl de gammaltestamentliga messianska profetiornas uppfyllelse i och med Jesu ankomst (födelse) som Messias ankomst (återkomst) i den yttersta tiden.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Adventsljusstaken
Hur började traditionen med att ha adventsljusstakar. Och varför har man både stakar med fyra ljus och stakar med sju ljus, vad ligger det för symbolik bakom?

Den sjuarmade ljusstaken från Jerusalems tempel
Vad hände med den stora ljusstaken som fanns i israeliternas första tempel?

Vem eller vad är 'Dotter Sion'?
Ursprungligen var Sion beteckningen på ett berg där den kanaaneiska staden Jebus låg.

Kristendomens högtider
Vilka högtider är dom viktigaste i kristendomen och varför är dom det?

Bibelns helger - Herrens högtider
På vilket sätt har vi ändrat våra högtider i förhållande till de judiska? Varför sammanfaller inte våra högtider med de judiska? Är det Rom som ligger bakom?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.