Följ Bibelfrågan på Facebook

Räcker det att bara tro?

Bibelfrågan: Frågor och svar

När en människa har verklig tro så kommer den ofrånkomligen till uttryck i handlingar som är i harmoni med denna tro.

Fråga: När jag konfirmerades för två år sedan fick jag lära mig att man uppnår evigt liv bara man tror på Jesus. Men när jag läste NT så säger Paulus att ’tro utan handling är inte värt någonting’ (eller något liknande). (V.N.)

Det du fick lära dig när du konfirmerades är sant. Vi behöver bara tro på Jesus. Men - vad är tro som inte kommer till uttryck i handling? Vad menar man isåfall med begreppet "tro"?

Man kan jämföra med kärlek. Vad är kärlek om den inte uttrycks på något sätt? Vad är det att älska om man inte också i handling visar att man älskar?

Detsamma gäller detta att "tro"? Gärningarna är helt enkelt ett bevis på vår tro. Den tro som inte kommer till uttryck i vårt liv kan inte leda till evigt liv. En kristen måste leva som kristen. Sträva efter att leva som Kristus! Det är att tro!

"Kristus... gav er ett exempel för att ni skall följa i hans fotspår." (1 Petr 2:21)

"Den som säger att han förblir i honom (dvs den som säger sig vara kristen) måste själv leva så som han levde" (1 Joh 2:6)

"Att vi har lärt känna honom (Jesus) förstår vi av att vi håller hans bud..." (1 Joh 2:3)

"Vad hjälper det om någon påstår sig ha tro men saknar gärningar? Kan väl en sådan tro frälsa någon?" (Jakob 2:14)

Jesus betonar det också själv gång på gång:

"Inte skall var och en som säger 'Herre, Herre' till mig komma in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja" (Matt 7:21)

Naturligtvis innebär inget av detta att någon blir frälst - får evigt liv - som belöning för att man utfört en mängd goda gärningar, men att tro på Kristus är också att tro på det han sa, att vilja leva efter hans ord, att omsätta det hörda i handling. När en människa har verklig tro så kommer den ofrånkomligen till uttryck i handlingar som är i harmoni med denna tro. När tron är riktig, när omvändelsen är uppriktig, ger den automatiskt goda gärningar som resultat.

Om de goda gärningarna saknas så är tron helt enkelt inte äkta. Kort sagt - tron bevisar sig själv. Precis som kärleken!

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vem författade Jakobs brev i bibeln?
Det är ingen tvekan om att Jakob bättre än någon annan visste vad det innebär att leva som en verklig kristen.

Hur ska någon kunna leva som Jesus?
I Petrus första brev står det att vi ska ha Jesus som förebild och gå i hans fotspår, men är det verkligen möjligt för någon människa att göra det?

Godhet och evigt liv
Kristendomen tror ju inte på reinkarnation, lagen om sådd och skörd. Men om den tron får människor att försöka handla gott, precis som tanken på domens dag kanske gör, vad är då felet?

Kristendomens grundregler
De 'yttersta' grundreglerna för kristendomen är de tio budord som Gud gav till Israels barn genom deras ledare Mose vid berget Sinai.

Bokstaven dödar men anden ger liv
Vad är innebörden i uttrycket att 'bokstaven dödar men anden ger liv'? Om lagens bokstav dödar, varför gav då Gud oss den?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.