Följ Bibelfrågan på Facebook

Varför knäppta händer?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar varför man ska knäppa händerna när man ber? (C.W.)

Att man just knäpper händerna när man ber är bara en sedvänja som inte har någon grund i bibeln. Många håller handflatorna mot varandra, vissa håller samman fingerspetsarna så att fingrarna bildar ett "tak", andra ber med handflatorna vända uppåt, etc. Det finns alltså lite olika sätt.

Om vi ser på andra kulturer (Japan och Indien, till exempel) så är det vanligt att man hälsar på varandra och bugar lätt med händerna framför bröstet och handflatorna mot varandra. Det är ett sätt att visa vördnad, helt enkelt. Och naturligtvis också ett sätt att samla tankarna genom att inte låta fingrarna och händerna plocka med någonting som kan distrahera.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Lovar bibeln att kristna ska få alla böner uppfyllda?
Vad menar Jesus då han säger att "om ni förblir i mig och mina ord förblir i er så be om vad ni vill och ni skall få det"?

Hur kan Gud höra alla böner?
I dag finns det sex miljarder människor i världen. Hur kan Gud höra alla människors böner?

Att be till Gud
Jag tycker inte att jag har någon riktig kontakt med Gud. Enda gången jag ber är när jag har problem. Jag känner mig fånig och jag har svårt att koncentrera mig på Gud när jag ber. Hur kan jag lära mig att be bättre?

Inleder Gud oss i frestelse?
Varför ber vi i "Fader vår" att Gud inte ska inleda oss i frestelse? Det står ju i bibeln att Gud aldrig frestar någon.

Bön och bönesvar
Bönen är vårt sätt att kommunicera med Gud, att prata med honom, på samma sätt som vi pratar med människor.

Bör man be till Gud i ensamhet?
Jesus sa ju till sina lärjungar att när de skulle be så skulle de gå in på sin kammare där de var ensamma. DÅ skulle Gud höra dem. Betyder det att Gud inte hör böner som man ber tillsammans?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.