Följ Bibelfrågan på Facebook

Varför heter religionen "kristendom"?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Varför heter kristendomen just kristendom? (J.K.)

Det beror på att den började med att människor blev övertygade om att en judisk snickare som hette Jesus i själva verket var den "messias" (en hebreisk benämning på en kung som Gud själv utvalt) som de gamla judiska profeterna många hundra år tidigare sagt skulle komma och upprätta ett Guds rike (ett "himmelrike") på jorden.

På grekiska - som var det språk som talades i hela Romarriket på den här tiden och som också många judar talade - kallades "messias" för "christos", vilket sedan på svenska blev "kristus".

De som blivit övertygade om att Jesus var messias/kristus och ville följa honom och leva så som han lärde kallades för "christianoi" ("kristna" på svenska) och den religion som med åren kom att utvecklas ur deras tro kom därför att benämnas "kristendom".

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur började kristendomen?
Jag skulle vilja veta historien om kristendomen. Jag får inte ihop det. Kristendomen, är det historien om Moses som hittades i vassen och förde ut sitt folk från Egypten från slaveriet? Jag är jätteförvirrad.

Kristendomens grundare
Vem var det som startade eller grundade kristendomen och hur gick det till?

Varför blev människor kristna?
Det finns naturligtvis många anledningar till varför människor gick över till kristendomen. Några anledningar var dock viktigare än andra. Vilka var det? Varför var de så viktiga?

Hur kunde kristendomen växa så fort?
Hur kunde den lära som Jesus hade växa så fort? Vad skilde den nya läran kristendomen och den judiska läran åt? Jag menar de första århundradena efter Jesus död.

Hur många tror på bibeln?
Jag undrar hur många det är i världen som tror på bibeln och hur många religioner som tror på bibelns Adam och Eva.

Kristendomens utbredning i världen
Jag undrar var kristendomen finns idag, i vilka delar av världen. Du får gärna visa en karta där man kan se var den finns!

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.