Följ Bibelfrågan på Facebook

Manligoch kvinnlig omskärelse

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Varför förbjuder man inte manlig omskärelse lika väl som kvinnlig? Vad är manlig omskärelse bra för? (L.)

Manlig omskärelse har inte någon som helst likhet med den kvinnliga.

Det som kallas kvinnlig "omskärelse" kan ta sig många former, men den grövsta typen, som lever kvar inom alltför många kulturer, innebär att man avlägsnar clitoris. Det är en alltigenom grotesk och destruktiv sed som innebär en ren könsstympning, förhindrar alla lustupplevelser, all sexuell njutning, och vore jämförbar med att man skar bort ollonet på en man.

Manlig omskärelse består däremot bara i att man avlägsnar den yttersta delen av förhuden. Ett jämförbart ingrepp på en kvinna skulle innebära att man bara tog bort lite grand av hudvecket runt clitoris.

I USA är manlig omskärelse det vanligaste (inte av religiösa, utan av rent hygieniska/hälsomässiga skäl). Cirka 75-80 procent av alla män är omskurna.

Manlig omskärelse är bra på många sätt. Genom att man avlägsnar förhuden elimineras risken för förhudsförträngning, som är ganska vanligt bland barn och unga killar och innebär att man inte kan dra tillbaka förhuden från ollonet. Omskärelsen underlättar följaktligen också den manliga hygienen (vilket i sin tur lär minska förekomsten av vissa former av underlivscancer hos kvinnor.)

Det finns alltså helt enkelt inga skäl att förbjuda manlig omskärelse.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför omskars Timotheos?
Vid apostlamötet i Jerusalem slog apostlarna fast att det inte var nödvändigt att bli omskuren för att få evigt liv.

Abrahams barn
Vem var Abraham, vad gjorde han, vilka är 'Abrahams barn' - och vad har allt detta med kristendomen att göra?

Vad är meningen med dopet?
Enligt de flesta kristna är man inte kristen om man inte är döpt. Hur kommer det sig att dopet har så stor betydelse?

Omskärelse
Var i Bibeln står det att pojkar ska omskäras? Varför omskär man inte flickor?

Lagen och omskärelsen
Jag undrar vad som sägs om lagen. Jesus säger ju att han inte är här för att upphäva den, men vi omskär ju inte pojkar i kristendomen.

De kristna och bibelns lagar
Varför följer inte kristna lagarna i Moseböckerna? Är det något som Jesus säger som upphäver dessa lagarna? Jag vet att Hebreebrevet talar om det nya förbundet, men så som jag tolkar det nya förbundet så är det bara att vi inte skall slakta djur längre, efteersom Jesus gav det ultimata offret.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.

BIBELFRÅGAN startades 1996 och är i dag internets största renodlade kristna frågesajt på svenska med ca 120 000 besök per månad. Sajten företräder inte någon enskild trosriktning utan har som enda syfte att vara en objektiv kunskapsresurs, ett levande bibellexikon" där studerande och andra intresserade kan få konkreta och utförliga svar på frågor som rör bibeln, kristen tro, kyrkans historia etc.