Följ Bibelfrågan på Facebook

Poesi i bibeln

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar vad som räknas som poesi och vad som räknas som faktisk litteratur i bibeln. Jag har läst att t ex Jobs bok ska räknas som poesi. Finns det mer? (R.K.)

Det stämmer att Jobs bok räknas till de poetiska skrifterna. De övriga poetiska böckerna i bibeln är Höga visan, Predikaren, Ordspråksboken, Klagovisorna och Psaltaren.

Sedan finns det partier i andra böcker som kan klassas som dikter och sånger, exempelvis Davids segersång i 2 Sam 22, eller poetiska framställningar som skapelseberättelsen i 1 Mosebok och flera av de profetiska skrifterna som Sefanja, Haggai, Mika, Joel etc.

De historiska skrifterna (de som skildrar israeliternas historia) är Moseböckerna, Josua, Domarboken, Rut, Samuelsböckerna, Kungaböckerna, Krönikeböckerna, Esra, Nehemja och Ester.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Gud, satan och Jobs bok
Satan blev ju utkastat från himlen, till jorden. Hur kommer det sig då att han i Job 1:6 är bland gudasönerna?

Hur tror kristna att jorden skapades?
Jag vill veta hur jorden skapades inom kristen tro. Jag behöver det till mitt specialarbete i skolan. Men jag hittar det inte någonstans.

Silvertråden
Jag har hört att det talas om en silvertråd som ska vara det som håller anden och den fysiska kroppen samman. När den går av, dör man! Stämmer det att det står i Bibeln om denna?

Tusenårsriket
Vad är egentligen tusenårsriket för nånting? Jag hör ofta uttrycket men jag har inte hittat det någonstans i bibeln.

Hade Adam och Eva någon navel?
Om man nu tror bokstavligen på bibeln (man kan ju inte bara välja vad man vill, antingen är allt sant eller så stämmer inget), så är Adam skapat av stoft och Eva av Adams revben, då är min fråga "har Adam & Eva navel"?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.