Följ Bibelfrågan på Facebook

Bibeln och pyramiderna

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Står det något i Bibeln om de egyptiska pyramiderna? I så fall var? (M.G.)

Nej, pyramiderna nämns inte alls i bibeln. De stora pyramiderna uppfördes ett halvt årtusende innan Abraham ens lämnat Ur och begett sig till Kanaans land. Israeliternas tid i Egypten var mellan ca 1800-1400 f Kr.

De byggnationer som en del israeliter deltog i som tvångsarbetare var uppförandet av några förrådsstäder. (Det är bara i filmer de jobbar med pyramidbyggen - förmodligen därför att det blir mer effektfullt och storslaget på vita duken.)

Tidsrymden mellan pyramidbyggena och israeliternas vistelse i Egypten var ungefär som mellan Gustav Wasas tid och vår tid. Avståndet mellan området kring Avaris/Ramesses, där israeliterna bodde, och Giza där de stora pyramiderna fanns var drygt 10-12 mil.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Förekom det slaveri i det gamla Egypten?
Många som jag känner säger att det inte finns några dokument (förutom Bibeln) som berättar om något slaveri, utan att faraonerna hade anställda, som under dugliga förhållanden, arbetade för farao.

Israeliternas slaveri i Egypten
Jag undrar om det i den egyptiska historien finns nedtecknat något om israelernas tid i egypten, om slaveriet och uttåget m.m.

Amenhotep eller Ramses?
Undrar över faraonen som förlorade mot israels gud!? Var det Amenhotep II eller var det Ramses den store eller är det samma farao?

Staden Ramses (Ramesses) i Egypten
I 2 Mosebok står det att israeliterna tvingades att bygga bland annat den egyptiska staden Ramses, men i själva verket byggdes den inte förrän flera sekler senare, av farao Ramses? Hur förklarar ni det?

Vad hände med farao efter israeliternas flykt?
Vilken farao var det som regerade i Egypten vid tidpunkten för israeliternas flykt från slaveriet och vad hände sedan medan honom?

Israels slaveri i Egypten
Varför var Israels folk slavar i Egypten i 430 år istället för 400 år, som Gud hade sagt till Abraham?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.