Följ Bibelfrågan på Facebook

Jesu svar om äktenskap

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Angående samkönade äktenskap. Står det inte i Markusevangeliet att en man ska lämna sina föräldrar, finna en kvinna, och de ska bli "ett kött"? Detta när Jesus svarar på frågor om äktenskap. Vad jag förstår är detta en stor del av grunden till äktenskap. (T.A.)

Jo, det stämmer att Jesus sa det. Men Jesu svar var inte någon definition av äktenskapet - det var inte ens svar på någon fråga om äktenskap, utan svar på en fråga om skilsmässa, nämligen huruvida det var i överensstämmelse med lagen att "skilja sig från sin hustru".

Och Jesu svar på den frågan var att när mannen har skaffat sig en hustru (vilket givetvis var och är normen och i Palestina på Jesu tid det enda självklara) och blivit ett kött med henne, så hör de samman för alltid. Det var Guds mening. Att inte mannen när han så önskade skulle kunna göra sig av med henne - vilket han på Jesu tid var i sin fulla rätt att göra - utan att föreningen mellan mannen och kvinnan skulle bestå.

Därför blev också reaktionen på Jesu svar: "Då är det nog lika bra att inte gifta sig." Och den reaktionen berodde alltså inte på det skrämmande i att man måste gifta sig med en kvinna (i stället för en man), utan på att man skulle tvingas förbli "ett kött" med henne för all framtid och inte kunde skilja sig efter behag.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur blir man och kvinna 'ett'?
Vad är det som gör att två blir "ett"?

Får en kristen skilja sig?
Betyder det som Jesus säger om skilmässor i Matt 19 att om man inte längre kan leva tillsammans utan skiljer sig, så begår man en synd mot Gud?

Hur instiftas äktenskapet?
Hur instiftas ett äktenskap enligt Bibeln? Finns det något specifikt ställe där det står att t.ex en ceremoni måste hållas för att äktenskapet ska vara korrekt?

Kristendomens syn på man och kvinna
Vad har egentligen kristendomen för syn på man och kvinna och deras roller i äktenskapet? Jag har i alla fall fått intrycket att det är mannen som ska bestämma och kvinnan som ska foga sig.

Vad säger bibeln om skilsmässor?
Vad säger bibeln - och då i första hand Jesus - om skilsmässor? Får den som är kristen skilja sig?

Ska homosexuella kunna gifta sig?
Det är väldigt mycket snack ifall giftemål mellan homosexuella ska få äga rum. Svenska kyrkan har ju t.ex. i min kommun haft ett lesbiskt par som vigits. Jag tycker att detta låter tokigt. Finns det något ställe i Bibeln som säger att äktenskap mellan homosexuella är okej? För vilka är vi annars att ändra på det?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.