Följ Bibelfrågan på Facebook

Frikyrkornas syndakatalog

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag har sökt finna syndakatalogen som frikyrkorna levde efter en gång i tiden, men har inte funnit den. Vet ni var jag kan finna den och studera den? (J.T.)

"Syndakatalogen" är inte någon bok eller förteckning, utan bara en benämning på allt sådant som man särskilt inom frikyrkorna betraktade som synd. Det kunde vara många saker och synen på vad som var synd varierade mellan olika församlingar och enskilda troende. Bland sådant som man en gång i tiden allmänt ansåg vara synd var dans, rökning, alkohol, bio, teater (i stort sett alla "världsliga nöjen"), tv, modern musik, dragspel, elgitarrer etc. Det var också synd för kvinnor att klä sig i byxor, att klippa håret, att sminka sig, att ha korta kjolar (när det var modernt) osv.  

Kort sagt kan man säga att alla "nymodigheter" betraktades som syndiga i början, men efter en tid blev de vardagliga och accepterade - och andra nymodigheter tog över deras plats som syndiga. Så där har det hållit på.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Guds plan för mänskligheten
Eftersom döden är en konsekvens av människans synd blev Jesus tvungen att genomlida även detta 'straff' - trots att han inte själv begått någon synd.

Att synda 'mot bättre vetande'
Hur ser Gud på om en troende syndar 'mot bättre vetande'? Kan han förlåta även det?

Vad är synd?
Synd är ett viktigt begrepp inom den kristna tron, men vad är synd egentligen?

Kristna som syndar
När jag läst om allt som hänt den senaste tiden, med otrohet och otukt och ännu värre saker bland människor som bekänner sig som kristna, så kan jag inte låta bli att undra om Gud verkligen kan förlåta sånt?

Den oförlåtliga synden mot den heliga anden
Vad innebär det att synda mot den helige ande? Vad är 'hädelse mot Anden'? Och varför är den synden oförlåtlig?

Är våld alltid synd?
Var det inte fel av Jesus att använda våld och slå och piska både människor och djur när han drev ut penningväxlarna ur templet?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.