Följ Bibelfrågan på Facebook

Davids tillfångatagna vagnskämpar

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Hur många vagnskämpar tillfångatog David av Hadadeser? 2 Sam 8:4 "David tillfångatog 1 700 vagnskämpar och 20 000 fotsoldater och lät skära av senorna på alla vagnshästarna utom hundra." 1 Krö 18:4 "David tog 1 000 vagnar, 7 000 vagnskämpar och 20 000 fotsoldater och lät skära av senorna på alla vagnshästarna utom hundra." (R.G.)

Det anses att uppgiften i 1 Krön 18:4 är den rätta. Syriska stridsvagnar hade en besättning på 5-10 soldater. Felet i 2 Sam 8:4 antas ha berott på en felskrivning vid något kopieringstillfälle, kanske på grund av av att en skrivare använt sig av en skadad eller otydlig förlaga. Möjligheten finns också att Krönikeböckernas redaktör helt enkelt haft tillgång till andra sifferuppgifter än de som finns i motsvarande redogörelser i Samuelsboken.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Fel och motsägelser i bibeln
Jag har sett sajter på Internet med uppräkningar av massor av fel och motsägelser i bibeln. Det visar väl hur klart som helst att bibeln bara är människors skriverier och inte en ofelbar Guds ord?

När skrevs bibeln?
Hur gammal är Bibeln och vem är det som har skrivit den?

Hur kan bibeln vara Guds ord?
Hur kan någon se bibeln som Guds ord och den absoluta sanningen när det finns så många motsägelser i bibeln?

Motstridiga uppgifter i Gamla testamentet
Författarna till redogörelserna för exempelvis drabbningarna på Davids tid befann sig i samma situation som nutida svenska historiker som skriver om Karl XII:s eller Gustav II Adolfs arméer.

Bibeln, en evighetsbok
Bibelns budskap är tidlöst och berör varje människas innersta väsen samtidigt som det berör och påverkar vårt samhälle som helhet.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.