Följ Bibelfrågan på Facebook

Våldtagna kvinnors skyddshelgon

Bibelfrågan: Frågor och svar

År 1950 helgonförklarades Maria Goretti därför att hon genom sin renhet utgjorde en förebild för ungdomen.

Fråga: Jag undrar om det finns något skyddshelgon för våldtagna kvinnor. (J.)

Ja, det finns det. S:ta Maria Goretti är unga kvinnors och våldtagna kvinnors skyddshelgon.

Maria föddes den 16 oktober 1890 i italienska Corinaldi, som det tredje av sex barn. Hennes föräldrar var fattiga och när hon var nio år dog hennes far i malaria. Maria, som var en from flicka och bad mycket till Gud, fick sedan hjälpa sin mor med hushållet. Familjen överlevde genom att arbeta åt en man vid namn Giovanni Serenelli.

Serenelli hade en son som hette Alessandro och år 1902 började han göra närmanden mot den då elvaåriga Maria (själv var han 20). Han krävde att hon skulle ligga med honom, men hon vägrade och förklarade att det vore en synd mot Gud. Alessandro blev rasande och högg ner henne.

Maria överlevde 20 timmar på sjukhuset där hon tvingades genomgå en operation utan narkos. På frågan om hon förlät sin mördare svarade hon: "Ja, för Jesu kärleks skull förlåter jag honom... och jag vill att han ska vara med mig i paradiset. Må Gud förlåta honom."

Alessandro greps och dömdes till 30 års fängelse. Han visade ingen ånger förrän han hade en dröm att han befann sig i en trädgård. Maria var också där och gav honom blommor. När han vaknade ångrade han sitt brott och från den stunden var han en ny människa. När han frigavs efter 27 år begav han sig direkt till Marias mor för att be om hennes förlåtelse, vilket han också fick.

Alessandro var närvarande i S:t Peterskyrkan år 1950 när Maria helgonförklarades av påven Pius XII därför att hon genom sin renhet - genom sitt fromma och rena liv och sin tro som till och med ledde till hennes död - utgjorde en förebild för ungdomen. Och i och med att hon "dog för sin tro" då hon kämpade för sin rätt och sin övertygelse och försvarade sig mot Alessandros och vägrade låta sig våldtas och förnedras, kom hon även att betraktas som martyr.

S:ta Maria Gorettis festdag är den 6 juli.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur blir en person helgon?
Jag skulle vilja veta utförligt hur processen för helgonförklaring går till.

Sankta Lucia
Vem var "den heliga Lucia" (Sankta Lucia) som vi firar?

Att dö som martyr
Hur dör man om man dör ’martyrdöden’?

Vad hände sedan med lärjungarna?
Vart tog alla lärjungarna vägen efter Jesu himmelsfärd ? Finns det dokumenterat ?

Allhelgonadagen och Alla helgons dag
Varför finns det två "allhelgonadagar" i almanackan? Vad är det för skillnad på dem?

Är katolikers böner till helgon avgudadyrkan?
Står det någonting i Bibeln om helgon? Det står ju att man inte ska tillbe någon annan än Gud själv! Innebär det att katolikernas böner till helgonen är avgudadyrkan?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.