Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Ska kristna få alla böner uppfyllda?

Fråga: Jesus sade ju "om ni förblir i mig och mina ord förblir i er så be om vad ni vill och ni skall få det". Kan du förklara? (M.L.)

Svar: Det här är ett av dessa många bibelord som det är absolut nödvändigt att se i sitt sammanhang. Ordet riktades naturligtvis i första hand till lärjungarna, som ju Jesus talade med här, men gäller utan tvekan hans lärjungar i alla tider framåt.

Jesus talade om sig själv som det sanna vinträdet och lärjungarna som grenar på trädet. Han betonade vikten av att dessa grenar bar frukt (det var därför han hade kallat dem) och för att kunna göra det måste de förbli anslutna till trädet. Och sedan kommer det löfte du citerar:

"Om ni förblir i mig [dvs om grenarna förblir anslutna till trädet] och mina ord förblir i er [dvs om de höll fast vid och lät sig ledas av den undervisning han gett dem], så be om vad ni vill, och ni skall få det" (Joh 15:7)

Hela det här bibelstället handlar just om detta att bära frukt. Om lärjungarna bara förblev anslutna till Jesus och lät Guds ande verka genom sig, så skulle de kunna bära hur mycket frukt som helst. Löftet gällde följaktligen allt som hörde till detta. Det innebar inte att de skulle kunna be om vad som helst och få sina önskningar uppfyllda. Däremot skulle de få allt de bad om och behövde för att kunna bära frukt - allt de behövde för att kunna leva ett liv i Jesu efterföljd och utföra det arbete som Jesus gav sina lärjungar i uppdrag att utföra: att gå ut och göra människor av alla folk till Jesu lärjungar.

(Jesus betonade många gånger i sina samtal med lärjungarna att Gud redan på förhand visste vad de behövde - detta ord, "behöver", återkommer ofta och är faktiskt helt avgörande - och allt som krävdes för att de skulle få det, var att de visade sin vilja att följa honom och bad honom om det.)

Och det löftet gäller också nu, för precis som lärjungarna på den tiden kallas Jesu lärjungar i dag till en uppgift. Församlingens och de enskilda troendes - "förstlingens" eller "förstlingsskarans" - uppgift är densamma i dag som den har varit ända sedan pingsten år 31: att göra människor till Jesu lärjungar.

Det innebär inte att vi kan be om vad som helst - ett privat jetplan, löneförhöjning, att aldrig dö, att inte bli sjuka, att vinna miljoner på lotto osv osv - och få det. Gud är förvisso ande, men han är inte någon sorts "ande i flaskan" som uppfyller alla våra önskningar och ger oss allt vi vill ha. Däremot ger han oss allt vi behöver för att kunna bära frukt om vi ber honom. Så om vi "förblir anslutna till trädet", håller fast vid Jesu ord och låter Guds ande fylla oss och leda oss i allt vi gör, då är vår vilja ett med Guds vilja och då kan vi "be om vad vi vill" (eftersom det också är vad Gud vill) - och vi kommer att få det.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varför kallas församlingen 'förstling'?
På flera ställen i Bibeln, både i Jakobs brev och i Uppenbarelseboken, kallas församlingen för "förstling" och "förstlingsfrukt". Vad är det för uttryck och vad menas med det?

Vilka är Guds utvalda?
I Romarbrevet 8:29-30 pratar Paulus om Guds utvalda, och jag undrar: Vilka är Guds utvalda? Och vad menar Paulus med det han skriver?

Bön och bönesvar
Jag skulle vilja ha exempel på bibelställen i Nya testamentet som talar om bön och bönesvar.

Kom Jesus för att 'rädda världen'?
Jesus kom för att ingen enda människa skulle gå förlorad, dvs gå miste om det eviga liv som är alla människors slutliga mål.

Kasta pärlor för svin
Vad syftade Jesus på när han uppmanade lärjungarna att inte kasta sina pärlor för svinen?

Kallade och utvalda
Hela Romarbrevet 8 understryker att Gud på alla sätt kommer att hjälpa dem som älskar honom att nå det goda - uppnå evigt liv.


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.


Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...