Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Är kristendomen fri eller styrd?

Fråga: Är kristendomen är en fri eller en styrd religion? Är det en lätt eller svår religion att följa? Hur bör en sann kristen människa leva? Vilka regler och ideal ska en kristen leva efter? Vad innebär detta konkret i den troendes liv? (K.J.)

Svar: Att vara kristen är att vara övertygad om att Jesus från Nasaret var och är Kristus (Messias), att han levde och dog för att alla människor ska kunna få evigt liv och att han en dag ska komma tillbaka och skapa ett himmelrike här på jorden. Det är att ha accepterat Kristus som sin Herre och beslutat sig för att "vända om" från det sätt man levt, börjat leva med honom som förebild och strävar efter att följa hans ord, dvs leva efter Guds vilja. Och Guds vilja sammanfattade Jesus i orden:

"Älska Gud över allt annat och älska dina medmänniskor som dig själv!" och "Var sådan mot andra som du vill att de ska vara mot dig!"

Det är allt!

Kristendomen är en fullkomligt fri religion. Den innehåller inga obligatoriska handlingar, ceremonier, regler, ritualer, kläder etc, utan endast detta.

Vad innebär det då konkret i den troendes liv att "älska Gud mest av allt och sin medmänniska som sig själv" och "behandla andra som man själv vill bli behandlad"? Det innebär till exempel att man är övertygad om att "Gud vet bäst". Det innebär att man försöker komma närmare Gud, läsa hans ord och tala med honom i bön för att förstå och följa hans vilja i olika situationer. Det innebär att man måste tänka efter om man gör rätt eller fel och vad ens handlingar får för konsekvenser - för omgivningen, för andra människor, för den man lever ihop med, för miljön etc etc. Det innebär att man inte roffar åt mig på andras bekostnad, inte utnyttjar andra, inte förstör eller skadar etc.

Lätt eller svårt? Ja, vad säger du själv?

Lyckligtvis har Gud lovat att när vi på allvar beslutar oss för att följa honom, så skapar han en "andlig direktanslutning" mellan sig och oss, så om vi ber honom om hjälp och ger oss tid att "lyssna" på vad han säger inom oss, så ger han oss den styrka vi behöver för att stå emot om något lockar oss att sätta oss själva i första rummet och tillfredsställa våra egna önskningar och behov utan hänsyn till andra.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Regler inom kristendomen
Vilka regler är det som gäller inom kristendomen och var kommer de ifrån?

Vad gör en troende, praktiseraande kristen?
Vad innebär det att vara en troende, praktiserande kristen? Vad gör man?

Kristen utan kyrka?
Kan man kalla sig kristen även om man inte tillhör någon församling?

Räcker det att bara tro?
När jag konfirmerades för två år sedan fick jag lära mig att man uppnår evigt liv bara man tror på Jesus. Men när jag läste NT så säger Paulus att ’tro utan handling är inte värt någonting’ (eller något liknande).

De kristna och bibelns lagar
Varför följer inte kristna lagarna i Moseböckerna? Är det något som Jesus säger som upphäver dessa lagarna? Jag vet att Hebreebrevet talar om det nya förbundet, men så som jag tolkar det nya förbundet så är det bara att vi inte skall slakta djur längre, efteersom Jesus gav det ultimata offret.

Gamla testamentets lagar
Vilken betydelse har Gamla testamentets stadgar och bud i dag? Är det gamla förbundets lag en evig lag?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...