Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Vad är "den heliga graalen"?

Fråga: Är man säker på att den heliga graalen är en bägare. Eller kan det vara något annat? (H.H.)

Svar: Den heliga graalen är något som tillhör legendernas och sagornas värld så i praktiken kan den vara precis vad som helst...

Själva ordet "graal" kommer av medeltidslatinets gradalis som i sin tur tros komma från grekiska krater som var en typ av kärl, ett 'blandningskärl', med två handtag.

Första gången begreppet förekommer är i keltiska (britanniska) folksagor, där graalen snarast är en sorts ymnighetshorn eller magisk bägare. I början av 1200-talet beskrivs den heliga graalen (tidigast hos Robert de Borron) som den kalk (bägare) som Jesus använde när han delade ut vinet vid den sista gemensamma kvällsmåltiden med lärjungarna före korsfästelsen, den kväll då han instiftade nattvarden. Enligt sagan ska bägaren ha varit av guld med ädla stenar och stals av Judas som sedan försökte ge den till Kaifas och Herodes. Båda tackade nej och så lämnade han den till Josef av Arimateas hustru.

Josef gick till Pilatus med bägaren samtidigt som han bad att få ta ned Jesus från korset och begrava honom i sin familjegrav. Sedan begav han sig till Golgata där han stannade tills Jesus var död. När en romersk soldat (som enligt legenden hette Longinus) stack sin lans i sidan på Jesus för att övertyga sig om att han var död rann några droppar blod ner i kalken - som därmed blev "den heliga graalen".

Efter Jerusalems förstöring år 70 ska Josef (fortfarande enligt legenderna) ha begett sig till Britannia tillsammans med son, sin syster och sin svåger. Efter det att Josef av Arimatea begravts i Glastonbury fortsatte hans son att vakta graalen (som förstås hade undergörande egenskaper) och så småningom överlämnade han väktarskapet över graalen till sin son Alain.

I de medeltida Arthursagorna - historierna om sagokungen Arthur och riddarna kring runda bordet - var det sökandet efter Den heliga graalen och legionären Longinus lans som stod i förgrunden. Båda de här sakerna ansågs tillhöra kristenhetens mest betydelsefulla reliker eftersom de hade kommit i kontakt med Kristi livgivande blod.

Under medeltidens korståg jagade man reliker överallt där härarna drog fram, naturligtvis inspirerade av de gamla legenderna. Det finns också berättelser om att både Den heliga graalen och Longinus lans återfanns. Lansen ska ha påträffats redan under det första korståget och graalen lär ha hemförts till Europa av riddare.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad hette soldaten vid korset?
Vad hette den romerska soldat som stack Jesus i sidan när han skulle tas ned från korset?

Kristendomens heliga platser
Har kristendomen några heliga platser och vilka är de isåfall?

Vad sa soldaterna vid Jesu kors?
Vad sa de romerska vakterna när Jesus dog?

Vad hände med Moses stav?
Vem övertog Abrahams stav, som gick hela vägen till Moses och som han överlämnade till Josua? Efter Josua står det inget om den längre. Var den kanske i så dåligt skick att den inte gick att använda längre? Tacksam för en förklaring eller ett svar.

Var fnns stentavlorna med tio Guds bud?
Har man hittat stentavlorna med de tio budorden och var de i så fall finns förvarade någonstans?

Var låg Golgata (Golgota)
Känner man till var Jesus korsfästes, alltså var Golgota låg för nånstans? Har det isåfall gjorts några utgrävningar och några fynd där?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...