Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Kristi himmelsfärdsdag

Fråga: Varför firar man Kristi himmelsfärdsdag? (S.H.)

Svar: Den grekiske läkaren Lukas, som levde under det första århundradet, berättar om Jesu himmelsfärd på två ställen, dels i slutet av sitt evangelium (Luk 24:50-52), och dels i den redogörelse om den kristna församlingens första år som han skrev till någon person vid namn Teofilus.

Där, i Apostlagärningarna, berättar han att Jesus var tillsammans med sina närmaste elever och vänner under nästan en och en halv månad efter uppståndelsen och fortsatte att undervisa dem om det kommande gudsriket.

En dag när Jesus och apostlarna befann sig på Oljeberget, någon kilometer från Jerusalem, inträffade en händelse som skulle etsa sig fast i deras minne för alltid:

"Då han hade sagt detta såg de hur han lyftes upp, och ett moln tog honom ur deras åsyn. Medan de såg mot himlen dit han for upp, se, då stod två män i vita kläder hos dem. Och de sade: 'Ni män från Galileen, varför står ni och ser mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen, han skall komma igen på samma sätt som ni har sett honom fara upp till himlen'" (Apg 1:9-11)

Till minne av denna händelse - och i väntan på uppfyllelsen av löftet om Jesu återkomst till jorden - började man bland de första kristna att fira den här dagen varje år, 40 dagar efter påsk. Kristi himmelsfärdsdag finns omnämnd i skrifter redan från 300-talet.

Under medeltiden blev det här en stor helgdag. På 800-talet företog man processioner som symboliserade Jesu vandring till Betania och man hissade upp påskljusen eller en bild av Kristus som sedan fick försvinna bakom ett hölje, för att ge en föreställning om hans himmelsfärd.

Här uppe Norden försvann de här sedvänjorna helt och hållet i samband med reformationen, men Kristi himmelsfärds dag förblev en helgdag som vi fortsätter att fira torsdagen i veckan näst före pingst.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Tidpunkten för Människosonens återkomst
Varför sa inte Jesus till lärjungarna att det skulle dröja tusentals år innan han kom tillbaka? När man läser vad han sa till lärjungarna i evangelierna så låter det som om han skulle komma precis när som helst, åtminstone under deras livstid.

Vad hände mellan Jesu uppståndelse och Jesu himmelsfärd?
Vad hände under de veckor som gick mellan Jesus uppståndelse, vid påsken, och hans himmelsfärd?

Vad hände sedan med lärjungarna?
Vart tog alla lärjungarna vägen efter Jesu himmelsfärd? Finns det dokumenterat?

Fler himmelsfärder?
Berättar inte bibeln om fler himmelsfärder än Jesus? Elias, till exempel? Hur kunde då Jesus säga att ingen farit upp till himlen före honom?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...