Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Staden Ramses (Ramesses) i Egypten

Fråga: I 2 Mosebok står det att israeliterna tvingades att bygga bland annat den egyptiska staden Ramses, men i själva verket byggdes den inte förrän flera sekler senare, av farao Ramses? Hur förklarar ni det? (G.K.)

Svar: Den förrådsstad som de israelitiska slavarna byggde hette naturligtvis inte Ramses när den uppfördes, troligen på ruinerna av hyksoshärskarns huvudstad Avaris (där i dag staden Tell el-Dab’a ligger). Namnet Ramses, Pi-Ramesses på egyptiska, fick den först på 1200-talet f Kr - 250 år efter israeliternas flykt ur Egypten - när farao Ramses II förvandlade den till sin huvudstad.

Men eftersom det var det enda namn som platsen var känd under när Moseböckerna sammanställdes, var det det helt självklart att Moseböckernas författare använde det namnet då man skulle förklara för sina samtida läsare var Josef och hans släkt bosatt sig (Ramses land) och var de israelitiska slavarna arbetat (staden Ramses). Vi gör likadant när vi exempelvis talar om stenåldersmänniskornas ankomst till Skandinavien, de första bosättningarna i Sverige, urinvånarna i Australien, inkafolket i Sydamerika etc etc fastän dessa namn ju är av mycket senare datum.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Israels slaveri i Egypten
Den första tiden i Egypten var gynnsam för de hebreiska invandrarna, men med tiden började främlingsfientligheten göra sig märkbar och förhållandena för israeliterna blev allt svårare.

Barnet i vassen
Vem var det de hittade i vassen? Vem var det som hittade honom och hur kom det sig att han hamnade i vassen?

Hur kunde israeliterna gå över Röda havet?
Måste man inte vara mer än lovligt naiv om man tror att Röda havet kan ha delat sig så att hundratusentals människor kunde traska över, så som det står i moseboken?

Det osyrade brödets högtid
När Israels barn skulle fly från slaveriet i Egypten omkring tusen år före vår tideräknings början var det bråttom.

Förekom det slaveri i det gamla Egypten?
I 2 Mosebok står det om israeliternas slaveri i Egypten. Men många som jag känner säger att det inte finns några dokument (förutom Bibeln) som berättar om något slaveri, utan att faraonerna hade anställda, som under dugliga förhållanden, arbetade för farao. Överdriver Bibeln eller är det mina vänner som har fel? Finns det andra texter som bekräftar Bibelns historia?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...