Följ Bibelfrågan på Facebook

Har änglarna en fri vilja?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Änglarna jublade när Gud skapade jorden, de 'ärar' Gud, 'lovsjunger' honom, 'tillber' Gud och Kristus osv.

Fråga: Vad säger bibeln? Har änglar fri vilja? Eller är den begränsad? Eller har de inte fri vilja? Jag hörde en teori om att Gud släppte lös den fria vilja en gång i himlen. Det var då Lucifer valde. (G.G.)

Om man utgår från bibelns beskrivningar är det ingen tvekan om att änglarna har fri vilja.

Utan fri vilja skulle änglarna inte ha någon individualitet, personlighet eller karaktär - vilket bibeln visar att de har. De jublade när Gud skapade jorden, de "ärar" Gud, "lovsjunger" honom, "tillber" Gud och Kristus osv osv. Allt det är ju uttryck för en fri vilja, någonting som viljelösa robotar inte kan göra.

Vidare var ju Satan ursprungligen en Guds ängel som valde att göra uppror mot Gud, varvid ett antal av änglarna valde att följa honom medan de övriga valde att förbli trogna mot Gud. Dessa val - liksom alla andra självständiga beslut - förutsätter en fri vilja.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Är änglar utomjordingar?
När man talar om änglar i ett kristet sammanhang, är det då egentligen utomjordiska varelser man talar om?

Hur får man se en ängel
Varför såg man så ofta änglar på bibelns tid och inte nuförtiden? Jag skulle jättegärna vilja se en.

Talar Gud till oss i våra drömmar?
I bibeln står det på flera ställen om hur Gud och änglar uppenbarar sig för människor när de drömmer. Vad säger bibeln om drömmar? Uppenbarar sig Gud på samma sätt i dag?

Godhet och evigt liv
Kristendomen tror ju inte på reinkarnation, lagen om sådd och skörd. Men om den tron får människor att försöka handla gott, precis som tanken på domens dag kanske gör, vad är då felet?

Finns det liv i rymden?
Säger bibeln nånting om ifall det finns liv på andra ställen i universum än på jorden?

Tro eller inte tro - kan någon välja själv?
Om man inte kan välja om man ska tro eller inte, utan det är Gud som ger trons gåva till utvalda personer, hur kan då Jesus säga att de som inte tror ska bli dömda? Människan måste kunna välja om hon ska tro eller inte. Annars kan hon ju inte stå ansvarig för att hon inte tror.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.