Följ Bibelfrågan på Facebook

Blev Maria befruktad av ängeln?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Var det en ängel som befruktade Maria med Jesus som "resultat" eller inte? Frågan undviks tydligen överallt där man frågar. (K.)

Varför någon skulle undvika den frågan förstår jag inte.

Svaret - enligt bibeln - är "nej". Det var ingen ängel som befruktade Maria. Däremot kom ängeln Gabriel till Maria och berättade för henne att hon skulle bli gravid och föda en son. Maria ifrågasatte detta, eftersom hon var oskuld och ogift, men Gabriel förklarade att Guds ande skulle komma över henne och därför skulle barnet kallas "heligt" och "Guds son" och Maria skulle ge honom namnet Jesus.

Du kan läsa om detta i Luk 1:26-38. Och i Matt 1:18 betonas också att Maria blev gravid "genom helig ande" innan hon hade legat med sin blivande make, Josef.

Ängelns roll var bara som "budbärare" - den som berättade för henne att hon skulle bli gravid.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Guds plan för mänskligheten
Eftersom döden är en konsekvens av människans synd blev Jesus tvungen att genomlida även detta 'straff' - trots att han inte själv begått någon synd.

Är inte Gud och Jesus två olika personer?
Är det inte ganska tydligt att Gud & Jesus är två olika personer? Jesus sade ju klart & tydligt att Fadern är större än han! Och om nu Jesus är Gud, varför bad han då till sig själv?

Hur kunde Maria bli gravid utan sex?


Varför skapade Gud oss människor?
Som fullkomlig Gud och fullkomlig människa utgör Jesus länken mellan det här livet och det liv som är varje människas mål.

Meningen med livet
Människans skapelse inte är avslutad än. Gud är fortfarande i full färd med att forma sitt största mästerverk.

Vad menas med att 'Gud gjorde Jesus till synd'?
Genom att Guds son föddes som "en syndig människa" var han också hemfallen åt syndens lön, dvs döden.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.