Följ Bibelfrågan på Facebook

Bön till den heliga anden?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Många av exempelvis pingstpsalmerna är utformade som om de vore riktade direkt till Guds anden.

Fråga: Finns det något i Bibeln eller i kyrkans tradition som uppmanar oss att bedja till den Heliga anden? Jag kan bara finna bön till Gud Fadern och Jesus Kristus i min Bibel. (L.S.)

Du har helt rätt. Det finns inget exempel i bibeln på bön till den heliga Anden. Det finns inte heller någon uppmaning i Bibeln att be till Anden, utan snarare att be till Gud om att hans ande ska uppenbara sig och att vi ska få del av hans ande. Men många av exempelvis pingstpsalmerna är utformade som om de vore riktade direkt till anden: "O, du Helge Ande, kom till oss in" och "Kom, Helge Ande".

Man kanske skulle kunna jämföra det med hur vi t ex i visor uttrycker vår önskan om att sommaren ska komma till oss i form av en bön eller vädjan riktad till sommaren: "Kom sommardagar och blomstra i brunnarna mina. Kom heta nätter, ädelstenar och hav", eller i "Uti vår hage", där vi sjunger "Kom liljor och akvileja; Kom rosor och salivia".

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Kan någon bli fullkomlig?
Hur kan Jesus uppmana sina lärjungar (och oss) att "vara fullkomliga". Är inte det en orimlig uppmaning när det framgår ganska uppenbart av bibeln att vi är ofullkomliga varelser?

Bokstaven dödar men anden ger liv
Vad är innebörden i uttrycket att "bokstaven dödar men anden ger liv"? Om lagens bokstav dödar, varför gav då Gud oss den?

Den oförlåtliga synden mot den heliga anden
Vad är synd mot Helig Ande och om så har skett - är man för evigt fördömd?

Att tillhöra Herren
Uttrycket "tillhöra Herren" återkommer på massor av ställen i Paulus brev. Men vad är "kriterierna" för att tillhöra Kristus? Dvs, hur vet man att man gör det (eller att någon annan gör det)?

Hur vet man att man har fått Guds heliga ande?
Det står i bibeln (ungefär) att den som har fått den heliga anden har fått evigt liv. Men hur kan man veta om man verkligen har fått den? Känner man det eller märks det på nåt särskilt sätt?

Måste man tro på treenigheten?
Måste jag begripa och tro på treenighetsläran för att kunna kalla mig kristen?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.