Följ Bibelfrågan på Facebook

Kain stadsbyggaren

Bibelfrågan: Frågor och svar

Det hebreiska ordet för 'stad' - 'ir' - betyder ordagrant 'muromgärdad bosättning'.

Fråga: Ännu en biblisk absurditet. Enligt 1 Mos 4:17 byggde och befolkade Kain en hel stad under två generationer: 'Kain låg med sin hustru, och hon blev havande och födde Henok. Han byggde då en stad och kallade den Henok efter sin son.' (R.G.)

Faktum är att det inte alls står i bibeln att den stad som Kain byggde blev till på två generationer. I själva verket torde det ha gått mycket snabbare än så. Och det är inte ett dugg "absurt"...

Det hebreiska ordet för "stad" - ir - betyder ordagrant "muromgärdad bosättning", och det var denna skyddsmur - inte antalet invånare - som utgjorde skillnaden mellan de kringvandrade nomadernas mer eller mindre tillfälliga bosättningar och de bofastas samhällen.

En sådan stad kunde bestå av 30-40 familjer och det behövde inte ta många år för en liten by att växa till en stad när människor flyttade samman, uppförde sina enkla lerhus (ofta på en höjd) och byggde en mur runt omkring bosättningen för att bättre kunna skydda sig.

Att Kain "byggde" staden betyder naturligtvis inte att han med egna händer uppförde varje hus, utan är ett uttryckssätt som säger att han tog initiativet till byns/stadens tillkomst.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Varifrån fick Kain och Set sina fruar?
Adam och Eva fick sönerna Kain, Abel och Set. Kain for till landet Nod och kände sin hustru som födde Hanok. Varifrån fick Kain sin hustru? Och varifrån fick Set sin hustru?

Gud och Kains offer
Hur kunde Gud bete sig så orättvist som han gjorde mot Kain? Varför tog han inte emot Kains offergåva?

Fick Kain något straff?
Vad hände med Kain sedan han mördat sin broder Abel? Fick han något straff för mordet?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.