Följ Bibelfrågan på Facebook

Mötte Maria sin uppståndne son?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag läser just nu evangelierna för att ta reda på mera om Maria, Jesu mor, och se Jesu födelse, liv, död och uppståndelse, om möjligt "genom hennes ögon". Var i NT kan jag läsa om Maria såg Jesus efter det att han var uppstånden? Är hon liksom bara "sammanbuntad" med lärjungarna? Var hon med i den första kristna församlingen? (M.B.)

Bibeln nämner ingenstans att Jesus skulle ha visat sig för Maria efter uppståndelsen, men man kan nog vara ganska säker på att hon inkluderas bland alla de "500 bröder" som han enligt Lukas visade sig för. Jesus visade sig ju för sin bror, Jakob, så det vore väl konstigt om han inte sökt upp sin mamma också. Dessutom tillhörde ju Maria enligt Apg 1:12-14 den skara som samlades för att be redan omedelbart efter Jesu himmelsfärd, och då kan man väl anta att hon tillhörde denna skara även dessförinnan, dvs under den dryga månaden då han "visade sig för dem och talade om Guds rike" (Apg 1:3).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu släktingar
Hade Jesus några släktingar och vet man isåfall vad som hände med dem?

Den första kristna församlingen
Finns det några bra ställen i Bibeln, förutom Apostlagärningarna, där man kan läsa om den första kristna församlingen?

Jesu syskon
Hade Jesus några syskon och hur ställde de sig isåfall till hans anspråk på att vara Messias?

Namnet Maria
Vad betyder namnet "Maria"?

Hur kunde Jesu anhöriga tvivla?
Det enda Maria och Jesu syskon visste var vad de hörde folk berätta. Att deras bror gick omkring med en skara anhängare och predikade runtom i Galileen.

Kyndelsmässan
Jag skulle vilja veta lite grand om bakgrunden till kyndelsmässodagen, varför den firas, hur länge man har firat den, etc.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.