Följ Bibelfrågan på Facebook

Myrra - vad är det?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Att de vise männen hade med sig myrra som gåva berodde på att detta värdefulla ämne ansågs vara en lämplig gåva till en prins.

Fråga: Vad är myrra för något? Fanns det någon speciell, symbolisk anledning till att de vise männen gav Jesusbarnet detta? (H.E.)

Myrra är en välluktande gummiharts, saven från diverse taggiga buskar eller små träd av släktet Commiphora.

De här buskarna trivs i steniga områden, i synnerhet på kalkstenskullar. Träet och barken har en stark doft. Saven tränger ut ur stammen eller de tjocka grenarna av sig själv, men man kan skynda på flödet genom att skära hål i barken. Allra först är saven mjuk och klibbig, men när den droppar ner på marken stelnar den till små kulor.

I bibeln omtalas den bland ingredienserna i den heliga smörjelseoljan (2 Mos 30:23), och den nämns också tillsammans med rökelse (Hv 4:6 och Matt 2:11). Det berättas vidare ofta att myrra användes för väldoftens skull och kvinnorna använde den i sin skönhetsvård (massage med myrraolja) (Est 2:12). Myrra blandades också, liksom andra kryddor, i vin för att det skulle smaka och dofta bättre.

Egyptierna använde denna harts vid balsamering, och greker och romare använde den vid religiösa ceremonier. I Orienten används myrra fortfarande som läkemedel.

Att de vise männen hade med sig myrra som gåva när de gav sig av för att söka efter den nyfödde blivande kungen berodde således på att detta värdefulla ämne ansågs vara en lämplig gåva till en prins.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu ålder vid de vise männens besök
Hur gammal var Jesus när de vise männen kom. Kom de samtidigt som herdarna? Bodde Maria, Josef och Jesus-barnet kvar i stallet?

Trettondedagen
Varför firar vi Trettondagen och när började man göra det?

De vise männen och astrologin
Om Gud menar att det är fel att syssla med astrologi och horoskop, varför använde han då stjärnorna för att uppenbara för de vise männen att Jesus hade fötts?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.