Följ Bibelfrågan på Facebook

Straffar Gud med sjukdomar

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Kan man bli sjuk om man inte gör det Gud säger, och hur vet jag i så fall att det är Gud som har sagt att jag skall göra det eller det och inte mina egna mänskliga känslor? (E.W.)

Nej, sjukdom följer inte som något straff på enskilda handlingar. Jesus var noga med att påpeka det när han botade en blind man (Joh 9:2-3).

Däremot kan vi mycket väl drabbas av sjukdomar om vi lever på ett sätt som strider mot det sätt som Gud har avsett - om vi äter och dricker sådant som skadar kroppen, om vi röker, stressar, om vi förstör luften vi andas osv osv.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Är sjukdomar ett Guds straff?
Det finns inga bibelställen som säger att enskilda individers synder skulle resultera i förekomsten av specifika sjukdomar.

Kristendomen och psykiska sjukdomar
Vad anser kristendomen om psykiskt sjuka?

Lidande och ondska
Kan alla uttryck för vad vi anser vara ondska kopplas till syndafallet?

Är olyckor Guds straff?
Att en människa drabbas av svårigheter, olyckor och tragedier betyder inte att hon personligen skulle ha brutit mot Guds ord i tanke eller handling.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.