Följ Bibelfrågan på Facebook

Vad är ett under?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Jag undrar vad ett under är för något? (M.S.)

Ett under (eller underverk) är någonting som är ytterst ovanligt, ofattbart, överväldigande eller oförklarligt och väcker förundran eftersom det ofta tycks strida mot alla naturlagar och sunt förnuft. Det är samma sak som ett mirakel (vilket kommer av det latinska ordet miraculum).

När en människa utför ett under, dvs gör någonting fantastiskt och oförklarligt, brukar man mena att personen antingen själv besitter någon övernaturlig kraft eller att han/hon fungerar som "kanal" för någon guds kraft.

När Jesus gör under i bibeln (exempelvis botar sjuka genom att lägga händerna på dem) är det enligt honom själv ett tecken på att Guds kraft verkar genom honom och han understryker att han själv, av egen mänsklig kraft, inte kan göra några under. Bibeln kallar också dessa under för "kraftgärningar" eller "maktgärningar" (grek. dynamis).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu första underverk
Jag har alltid undrat över Jesu första under. Om han som första under väckt upp ett dött barn eller drivit ut en ond ande - då hade jag förstått. Men Jesus tillverkade vin till ett stort sällskap. Det var förmodligen också alkohol i vinet.

Profeten Jonas tecken
I Lukas 11:29 säger Jesus att "detta släkte", vilket väl syftade på hans samtid, inte skulle få något annat tecken än "Jonas tecken". Vad var det för tecken?

Jesu brödunder
Är berättelsen om undret med brödet och fiskarna i Mark 8 samma berättelse som i Mark 6 som bara har kopierats om?

Kan Gud dö?
Om Jesus var Gud eller Guds son, hur kunde han då dö?

Hur blir en person helgon?
Jag skulle vilja veta utförligt hur processen för helgonförklaring går till.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.