Följ Bibelfrågan på Facebook

Var Mose krigare?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Så snart israeliterna närmade sig Kanaan erövrade man det mesta av området öster om Jordan.

Fråga: Efter att ha sett på history channel om judarnas tidiga historia så menade man att Mose var krigare och ledde en mindre armé. Detta gjordes innan han fick de tio budorden på berget. (C.D.K.)

Enligt den judiske historikern Josefus (ca 37-100) var Mose officer i den egyptiska armén och deltog i strider i Etiopien innan han som 40-åring mördade en egyptier och tvingades fly ur landet. Han var alltså van att leda soldater.

Eftersom det vid folkräkningen (läs 4 Mosebok 1) snart efter det att han fått lagtavlorna talas om "vapenföra" män, så är det uppenbart att man redan resonerade i termer av krigare. Som gammal officer såg Mose säkert till att det fanns en styrka som försvarade folket under ökenvandringen, och så snart man närmade sig Kanaan erövrade man det mesta av området öster om Jordan. Det måste ha varit en tränad armé som kunde göra det.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vem var Mose?
Vem var den riktige Moses? Jag har läst att den historiske Moses i själva verket var en präst från Heliopolis vid namn Osarsiph?

Hade Mose fler namn?
Mose fick ju sitt namn av prinsessan som drog upp honom ur Nilen. Men han måste väl ha fått ett namn av sina biologiska föräldrar? Liksom hans syskon, Aron och Miriam? Mose syskon måste väl ha talat om för honom vilket som var hans riktiga namn?

Var finns stentavlorna med tio Guds bud
Min 10 åriga son har frågat mig angående stentavlorna med de tio budorden, om de har hittats och var de i så fall finns förvarade någonstans? Hans lärare trodde att de hade krossats.

Moses bröder
Hade Mose några biologiska bröder? Isåfall vilka var de?

Hur stod budorden på lagens tavlor?
Hur var budorden fördelade på stentavlorna med lagen? Var det fem på varje tavla eller tre och sju eller...? Var orden korta, till exempel "stjäl icke", "dräp icke" osv?

Var Moses hustru Sippora svart?
Jag har läst att Mose hustru Sippora var en kushit (etiopier). Är midjaniter och kushiter samma folk?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.