Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Hur dog Judas?

Fråga: Bibeln lämnar två helt motstridiga uppgifter om hur Judas dog. Hur är det möjligt? Det sägs ju att bibeln aldrig motsäger sig själv. (A.Ö.)

Svar: Bibeln innehåller förvisso två olika beskrivningar av vad som hände med Jesu lärjunge Judas efter det att han förrått sin mästare. Medan Matteus säger att han "gick och hängde sig", berättar Lukas i Apostlagärningarna att han "föll framstupa, så att buken brast och alla hans inälvor rann ut".

Men är då de här två berättelserna verkligen oförenliga?

Eftersom buken knappast brister av att man ramlar omkull, så måste Judas ha fallit från en viss höjd - och det är ju precis vad Matteus talar om.

Troligen är den enkla förklaringen att Judas bestämde sig för att begå självmord genom att hänga sig. Av någon anledning brast repet eller grenen och han föll ner, kanske över en spetsig sten eller liknande, så att buken spräcktes sönder. Och det var så man sedan fann honom.

Matteus och Lukas berättelser motsäger alltså inte varandra, utan de kompletterar varandra. Människor beskriver nästan alltid en sak på olika sätt, beroende på den egna personligheten och vad man anser vara det väsentliga. Om vi läser olika tidningar, där journalister rapporterar om samma händelse, så märker vi hur olika deras redogörelser ofta är. En person har koncentrerat sig på en sak, medan en annan har fäst sig vid någonting annat. Nya testamentets författare gjorde likadant när de beskrev Jesu verksamhet och händelserna runt omkring den.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Utelämnade nytestamentliga skrifter
Finns det någon förteckning över de böcker som inte togs med när Nya testamentet sammanställdes?

Fel och motsägelser i bibeln
Alla fel och motsägelser i bibeln visar väl hur klart som helst att bibeln bara är människors skriverier och inte en ofelbar Guds ord?

Motstridiga uppgifter i Gamla testamentet
I Gamla testamentet nämns samma händelser på flera ställen men sifferuppgifterna skiljer sig.

Hade Judas något val?
Om det var bestämt på förhand i profetiorna att Judas skulle förråda Jesus, då hade han väl inget val? Då var det ju redan bestämt. Men då måste han väl betraktas som oskyldig?

Hur kan det finnas fel i bibeln?
Kan det finnas fel i bibeln trots att den själv säger varje bok är inspirerad av Gud?

Var Judas en förrädare?
Var Judas verkligen en förrädare? Om profetian säger att någon kommer att förråda Messias, är då Judas en förrädare?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...