Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Klädregler i kristendomen

Fråga: Varför måste kristna klä sig "anständigt och enkelt", dvs inte färggrant, pråligt, utmanande och med en massa smycken, smink etc. Och varför kan inte en kvinna ha byxor? Varför ska de ha håret uppsatt eller måste ha hilka eller schal. Nunnor och munkar har ju också speciella kläder - varför då? Finns det något i bibeln som stödjer detta. (H.L.)

Svar: Nej, det finns ingenting i bibeln som stöder det - och det finns mig veterligt inte heller några kristna kvinnor i dag som inte använder byxor eller känner sig tvungna att ha håret uppsatt eller bära schal.

Det enda som sägs om kristna kvinnors kläder är vad Paulus skrev i ett brev till församlingen i Korint, nämligen att de skulle klä sig på ett sätt som uttryckte vördnad för Gud och som inte verkade ohyfsat eller underligt - helt enkelt undvika att klä sig på ett opassande sätt (på samma sätt som ingen kommer i jeans till en Nobelmiddag).

Det handlade alltså kort och gott om att uppträda på ett sådant sätt att omgivningen förstod att man visade Gud aktning - men eftersom klädmodet förändras och är olika i olika delar av världen, så kan man inte säga att just vissa klädesplagg är "rätt" eller "fel". På Jesu tid ansågs det till exempel opassande av en kvinna att inte ha huvudet täckt - det var bara prostituerade som visade håret - men så är det inte här hos oss i dag.

När det gäller munkar och nunnor så har deras speciella kläder snarast med tradition att göra - och det faktum att de en gång avgett ett fattigdomslöfte, vilket ju utesluter alla modeplagg. Deras kläder har blivit något av "uniformer" som lever kvar med vissa smärre förändringar, precis som många andra "yrkesgruppers" uniformer, och visar att de är just munkar och nunnor.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Är kristendomen fri eller styrd?
Är kristendomen är en fri eller en styrd religion? Är det en lätt eller svår religion att följa? Hur bör en sann kristen människa leva? Vilka regler och ideal ska en kristen leva efter? Vad innebär detta konkret i den troendes liv?

Kippan, judarnas "kalott"
Jag skulle vilja veta motiveringen till att judarna bär "kippah" på huvudet.

Speciella kläder för kristna?
Jag och några vänner forskar lite om klädsel i olika religioner. Jag söker efter typiska kristna kläder, men det är svårt att hitta. Kristendomen är ju en ganska fri religion - iallafall i Sverige.

Keps i kyrkan
Varför kan inte manliga besökare ha huvudbonad på sig i kyrkan när de kvinnliga kan ha det?

Synd med smink?
Jag undrar, är det en synd att sminka sig? Eller att fixa ögonbrynen?

Hälsa varandra med en kyss...
I Romarbrevet 16:16 skriver Paulus att vi ska "hälsa varandra med en helig kyss". Varför följer vi inte den uppmaningen?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...