Följ Bibelfrågan på Facebook

När brast förlåten i templet?

Bibelfrågan: Frågor och svar

På Golgata dog Jesus och i templet brast det tunga draperiet framför det innersta, allra heligaste rummet.

Fråga: Dog Jesus innan (Matt 27:50-51 och Mark 15:37-38) eller efter (Luk 23:45-46) det att förlåten i templet brast? (P.T.)

Varken eller. Det hände samtidigt. Och inget av bibelorden säger heller något om ordningen.

Matteus och Markus säger att "Jesus gav upp andan" och "då brast förlåten i templet" medan Lukas säger att "förlåten i templet brast mitt itu" och "Jesus gav upp andan" (det är bara meningarna som står i olika ordning i de olika skildringarna).

För övrigt stod ju ingen i templet och hade direktkontakt med någon som stod vid Golgata och kunde rapportera exakt när Jesus dog, utan evangelieberättelserna baserar sig naturligtvis på uppgifter från personer som befann sig på de båda platserna och kunde konstatera vad som hände:

På Golgata dog Jesus och i templet brast det tunga draperiet framför det innersta, allra heligaste rummet. Och allt detta skedde "vid nionde timmen", dvs vid tretiden på eftermiddagen.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Gäller Jesu vittnesbörd eller inte?
I Joh 5:31 säger Jesus att vittnesbördet om han vittnar om sig själv inte gäller, men i Joh 8:14 säger han att det gäller. Hur ska man tolka denna motsägelse?

Hur dog kung Saul?
Hur dog egentligen Saul? Föll han på sitt svärd och dog, blev han huggen av en amalekit, dödades han av filistéer på Gilboa, eller dödade Gud honom?

Fel och motsägelser i bibeln
Jag har sett sajter på Internet med uppräkningar av massor av fel och motsägelser i bibeln. Det visar väl hur klart som helst att bibeln bara är människors skriverier och inte en ofelbar Guds ord?

Hur kan bibeln vara Guds ord?
Hur kan någon se bibeln som Guds ord och den absoluta sanningen när det finns så många motsägelser i bibeln?

Motstridiga uppgifter i Gamla testamentet
Författarna till redogörelserna för exempelvis drabbningarna på Davids tid befann sig i samma situation som nutida svenska historiker som skriver om Karl XII:s eller Gustav II Adolfs arméer.

Hur kan det finnas fel i bibeln?
Kan det finnas fel i bibeln trots att den själv säger varje bok är inspirerad av Gud?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.