Följ Bibelfrågan på Facebook

Vilka var de 500 vittnena?

Bibelfrågan: Frågor och svar

När Paulus skrev sitt brev till församlingen i Korint levde fortfarande de flesta av dem som träffat Jesus efter hans uppståndelse.

Fråga: Vilka är de 500 bröderna som Kristus visar sig för i 1 Kor 15:6, och varför nämns de inte i evangelierna? (O.A.)

Vilka de drygt 500 var känner vi inte till. Inte heller vet vi var det inträffade. Men Jesus hade många lärjungar i Galiléen (vid ett tidigare tillfälle har han ju skickat ut ett sjuttiotal att sprida evangeliet om det kommande gudsriket) så det är mycket möjligt att Jesus sökt upp en större skara tidigare anhängare som samlats när man fått beskedet att han avrättats i Jerusalem.

Paulus är för övrigt noga att påpeka att när brevet skrivs (år 57 eller 58) lever fortfarande de flesta av dessa 500, vilket också visar att man i den tidigaste församlingen höll noga reda på vilka dessa vittnena var.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
När uppstod Jesus?
Enligt judiskt sätt att räkna dygnet började den första veckodagen, söndagen, då Jesus uppstod, vid solnedgången på 'lördagskvällen' och slutade vid solnedgången på 'söndagskvällen'.

Vad hände mellan Jesu uppståndelse och Jesu himmelsfärd?
Vad hände under de veckor som gick mellan Jesus uppståndelse, vid påsken, och hans himmelsfärd?

Hur vet vi vad Jesus bad i Getsemane?
Hur kan man veta vad Jesus sade till Gud den period då han var själv i Getsemane trädgård? Det står ju att lärjungarna inte kunde hålla sig vakna, och i samband med det gick Jesus iväg själv och bad.

Kristi himmelsfärdsdag
En dag när Jesus och apostlarna befann sig på Oljeberget, någon kilometer från Jerusalem, inträffade en händelse som skulle etsa sig fast i deras minne för alltid.

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.