Följ Bibelfrågan på Facebook

Ska den som svär bli dömd?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Jesus uppmanade sina lärjungar att aldrig svära som bekräftelse på avlagda löften eller för att visa att det de sa var sant.

Fråga: En gång svor jag inför Gud att jag inte skulle göra en viss sak, som jag sedan ändå gjorde. Jag ångrar mig väldigt mycket, men kan Gud förlåta mig? Det står ju i Bibeln att den som svär skall bli dömd... (N.P.)

För det första: Det står ingenstans i bibeln att den som svär skall bli dömd. Jag förstår att du syftar på det som Jesu bror Jakob skrev:

"Framför allt, mina bröder, svär ingen ed, varken vid himlen eller vid jorden eller vid något annat. Ert ja ska vara ett ja och ert nej ett nej, annars drabbas ni av Guds dom" (Jak 5:12)

Som du ser säger han inte att de kommer att drabbas av Guds dom om de svär, utan att det blir konsekvensen om inte deras "ja är ja och nej är nej".

Det är faktiskt precis samma sak som Jesus påpekade för sina lärjungar vid ett tillfälle. Han uppmanade dem att aldrig svära (avlägga ed) som bekräftelse på avlagda löften eller för att visa att det de sa var sant, utan att de alltid skulle tala sanning och ha som en absolut grundprincip att "ja är ja och nej är nej". Då behövs ju ingen ed som "förstärkning".

För det andra: Gud förlåter allt vi ångrar. Den enda synd han inte förlåter är den vi inte ångrar.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Att synda 'mot bättre vetande'
Hur ser Gud på om en troende syndar 'mot bättre vetande'? Kan han förlåta även det?

Hädelse mot anden
Synd mot den heliga anden är att på fullt allvar ta avstånd från Gud och vägra följa Guds vilja.

Bibeln och svordomar
Vad säger Bibeln om att svära och använda kraftuttryck?

Kristna som syndar
När man läser otrohet och otukt och ännu värre saker bland människor som bekänner sig som kristna, så kan man inte låta bli att undra om Gud verkligen kan förlåta sånt

Svordomar och kraftuttryck
Har svordomar någon betydelse så till vida att de bedrövar Gud? Eller är de helt betydelselösa ord för Honom?

Vad är synd?
Vad menar bibeln med begreppet 'synd'?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.