Följ Bibelfrågan på Facebook

Gud och människosonen Jesus

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: I Fjärde moseboken 23:19 står det: 'Gud är inte människa, så att han kan ljuga, inte en människoson, så att han kan ändra sig något.' Jag är kristen och tror på Jesus som människosonen. Men hur kan man förklara en sådan bibelvers att Jesus inte är Gud?

Vad som sägs i Moseboken är att Gud inte är en människa (det hebreiska ord som översatts "människoson", ben adam, betyder helt enkelt "människobarn" eller "avkomling av människa", dvs en människa) utan Gud är någonting oändligt mycket mer - universums allra högsta makt, den kraft och intelligens som har skapat allting.

Men för drygt 2000 år sedan tog Gud mänsklig gestalt och föddes som juden Jesus från Galileen. Gud blev en människoson (en människa) - och denna människa, Jesus, kunde faktiskt ljuga. Som människa kunde han allt som alla andra människor kan. Han kunde både bli trött och hungrig, glad, ledsen och irriterad. Han kunde ju, som bekant, till och med dö.

Det finns ingen motsägelse i detta, eller hur?

När det gäller uttrycket "Människosonen" så kan det behöva en liten extra förklaring. Ordet "människoson" betyder kort och gott "människa", och det är enbart så ordet används i Mosebokscitatet. Men när Jesus talase om sig själv som "Människosonen", så hade det ytterligare en innebörd. Det var en hänsyftning på en framtidsvision som profeten Daniel hade, där han såg en "människoson" (dvs en människa) som "kom med himlens moln" och upprättade ett rike - Guds rike - som skulle vara för evigt.

Begreppet "Människosonen" var följaktligen synonymt med "Messias" och det var med den innebörden Jesus använde ordet.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Hur kan Jesus vara Gud?
Jag är förbryllad över detta som kristna säger - att Jesus är Gud. Menar ni inte egentligen att han är gudomlig, eftersom han är Guds Son? Gud är ju Fadern, och Jesus är ju Sonen. Då kan väl inte Jesus också vara Fadern (=Gud)? Jag förstår inte detta!

Kan Gud dö?
Om Jesus var Gud eller Guds son, hur kunde han då dö?

Vem skapade Gud?
Enligt de linjära religionerna så skapade Gud människan och jorden. Men hur och av vem skapades gud?

Var i bibeln står det att Romarriket ska återuppstå?
Jag har inte kunnat hitta något ställe i bibeln där det står att romarriket ska uppstå igen. Var står det?

Är inte Gud och Jesus två olika personer?
Är det inte ganska tydligt att Gud & Jesus är två olika personer? Jesus sade ju klart & tydligt att Fadern är större än han! Och om nu Jesus är Gud, varför bad han då till sig själv?

Judarna och Messias
Hur kommer det sig att just judarna är så ovilliga att acceptera Jesus? Han var ju trots allt själv jude och judarnas heliga skrift talade ju om den kommande Messias.

Definiera och specifiera Gud
Ge definition specificera och motivera var Gud är någonstans, tack?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.