Följ Bibelfrågan på Facebook

Mackabeerböckerna

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Hur skiljer sig Mackabeerböckerna (1 Mack och 2 Mack) från varandra? (A.C.)

De båda mackabeerböckerna handlar om hur det judiska folket utsattes för förföljelse av den seleukidiska regimen och hur de gjorde uppror och tillkämpade sig självständighet.

1 Mackabeerboken berättar om mackabeernas kamp under ca 40 år (175-135 f Kr), fram till det år då Simon Mackabaios, som säkrade full självständighet åt judarna, dog. Den boken skrevs omkring år 110 f.Kr. och skildrar förloppet på ett förhållandevis konkret, "historiskt" sätt.

2 Mackabeerboken behandlar däremot bara inledningen av befrielsekampen - fram till år 161 - men ger i stället utförligare information om händelserna före kampen, konfliktens bakgrund och inledning. Här förekommer också mer legendariskt material liksom fler religiösa tolkningar av händelserna. Denna 2 Mackabeerbok är ett sammandrag av ett större verk och anses ha slutredigerats i början av det sista århundradet före vår tideräknings början.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vilddjuret och romarriket
Jag undrar om du skulle vilja skriva ner vilka exakta bibelställen det står om det nya romarriket i Europa?

Vad är 'förödelsens styggelse'?
I Matteus 24 och Markus 13 pratar Jesus om 'förödelsens styggelse' som han säger att profeten Daniel talar om. Vad är det för någonting?

Hanukka - 'den judiska julen'
Har den judiska hanukka-helgen något samband med vårt julfirande, eftersom de äger rum ungefär samtidigt?

Profetian om väduren och bocken
Jag skulle vilja ha en förklaring på profetian om baggen och bocken som finns i Daniels bok.

Den sjuarmade ljusstaken från Jerusalems tempel
Vad hände med den stora ljusstaken som fanns i israeliternas första tempel?

Judarna, Israel och ändens tid
Är judarnas återkomst till Palestina och grundandet av staten Israel ett tecken på att ändens tid är nära? Var i bibeln står det isåfall?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.