Följ Bibelfrågan på Facebook

Strider "mindfulness" mot bibeln?

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vad något har för ursprung spelar ingen som helst roll. Det viktiga är hur vi använder det och vilken innebörd det har för oss.

Fråga: Jag går en kurs i psykologi och vår lärare vill att vi ska göra ett arbete om mindfulness. Vi ska då också praktisera det. Jag undrar om mindfulness är något som jag som kristen ska ägna mig åt eftersom det bygger på buddism och dylikt? (U.B.)

En viss företeelse blir varken bättre eller sämre för att den har upptäckts eller utformats inom en viss kultur eller religion - eller för att den kommit att användas inom en viss religion eller rörelse.

Hypnosen var ursprungligen en religiös egyptisk företeelse. Akupunktur härrör från kinesiska trosföreställningar. Meditationens fördelar - liksom vissa meditationstekniker - upptäcktes och utformades inom hinduismen. Men om inte egyptier, kineser och hinduer hade upptäckt hypnosen, akupunkturen och meditationen så hade utan tvekan någon annan kultur eller några vetenskapsmän förr eller senare upptäckt den.

Samma sak med "mindfulness".

Nu var det buddisterna som kom på att man kan minska stress och oro genom att "fånga nuet", lära sig att ta fasta på ögonblicket och upplevelsen av det som händer i och omkring oss just nu, men om inte buddister hade gjort det för tusentals år sedan, så hade säkert några psykologer i vår tid kommit på idén, och då skulle ingen ha sett den som något buddistiskt.

Mindfulness har i sig självt inget med religion att göra - och påverkar inte vår tro på Kristus.

Kort sagt - vad något har för ursprung spelar ingen som helst roll. Det viktiga är hur vi använder det och vilken innebörd det har för oss!

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Är alternativmediciner ockultism?
Mängder av behandlingsmetoder, som i dag förekommer i "ockulta" sammanhang, kommer säkert en dag att visa sig vara helt naturliga och vetenskapligt förklarliga.

Yoga och ayurveda
Är det ok för en kristen att testa yoga och ayurveda?

Är healing synd?
Säger bibeln att det är synd att hålla på med healing? Då menar jag den här sortens olika terapier som man sysslar mycket med inom new age där man påstår sig använda olika energier och till exempel påverka kroppen med hjälp av kristaller.

Meditation och 'okristen musik'
Jag diskuterade meditation med en kristen tjej. Hon tyckte det var okej att meditera till okristen musik och sitta i konstiga ställningar. Det tycker inte jag. Vad säger bibeln om detta?

Är reiko och qigong bara båg?
Är andliga metoder för att bota sjuka bara båg, t.ex. reiki healing? Chi gong?

Nya terapiformer, 'new age' och kristen tro
Hur ska man som kristen förhålla sig till sådana företeelser som olika nya terapiformer (kristaller, färger etc) som oftast utövas av personer med anknytning till nyandligt tänkande? Måste inte detta klassas som ockultism, dvs sådant som bibeln varnar oss för?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.