Följ Bibelfrågan på Facebook

Nattvardsbrödet

Bibelfrågan: Frågor och svar

Fråga: Måste nattvardsbrödet vara gjort efter ett särskilt recept eller kan man använda av sig vilket bröd som helst? Vad säger bibeln om brödet? (M.D.)

När Jesus instiftade det som senare skulle bli den ceremoni vi känner som "nattvarden" var det en judisk påskmåltid som han och lärjungarna åt.

Brödbrytelsen och vinet var en del av påskceremonin då man mindes israeliternas flykt från Egypten. Det bröd man bröt och delade mellan sig var ett osyrat (dvs icke jäst) bröd som kallas "matza" på hebreiska. Det här brödet bakades i tunna kakor och blev en sorts tunt knäckebröd. Att det var osyrat bröd berodde på att man vid flykten från Egypten inte hunnit låta brödet jäsa utan tvingats ta med sig ojäst bröd som färdkost. Matza bakades bara just till påskhögtiden och "det osyrade brödets högtid" som följde på påsken. Resten av året åt man jäst bröd.

Nu gav Jesus påskceremonins vin och brödbrytelse en ny innebörd. I fortsättningen skulle man inte äta brödet och dricka vinet till minne av flykten från Egypten, utan till minne av honom. Det bröd som Jesus bröt - matza - var alltså det osyrade bröd som användes vid påskmåltiden. Och det var följaktligen också det bröd som församlingen använde då man i fortsättningen högtidlighöll Jesu minne.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Det osyrade brödets högtid
När Israels barn skulle fly från slaveriet i Egypten omkring tusen år före vår tideräknings början var det bråttom.

Var säger bibeln att vi ska fira nattvard ofta?
Jag hörde en predikan om nattvarden. Hon som predikade sa att det står i Bibeln att vi ska fira den ofta. Jag undrar var det står? Jag har inte funnit det.

Vilket bröd till nattvarden?
Om man exempelvis firar nattvarden i en samling utanför kyrkan (t.ex. hemma), kan man då använda av sig vanligt bröd för nattvarden eller är osyrat bröd ett absolut krav?

Osyrat bröd
Vad är osyrat bröd för någonting och hur bakar man det?

Varför bröd som symbol för Jesu kropp?
Varför tog Jesus just brödet som symbol för sin kropp när han instiftade nattvarden. Fanns det någon särskild mening bakom hans val?

Ord vid nattvarden
Hur säger man vid nattvardsutdelandet (den som ger medlemmarna vinet kontra brödet)?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.


Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.