Följ Bibelfrågan på Facebook

Pund att förvalta

Bibelfrågan: Frågor och svar

Vissa människor gör mer för Guds rike, andra mindre. Inte på grund av olika förmågor men på grund av mer eller mindre engagemang.

Fråga: Hur ska man tänka omkring 1 Kor 3:11-15? Vad är det som är "guld, silver och dyrbara stenar" och vad är det som är "trä, hö och halm"? (A.G.)

Det som det talas om i 1 Kor 3 är samma händelse som Jesus talar om i liknelsen om punden i Luk 19:12-26, där han berättar om hur en man av förnäm släkt reser bort för att krönas till kung. Under tiden ger han sina tjänare pengar att förvalta. När han sedan kommer tillbaka för att inta tronen granskar han tjänarnas resultat.

Dem Paulus vänder sig till i 1 Kor 3 är alltså dessa som har fått "pund att förvalta", dessa som har "byggt vidare på Jesu grund" - dvs de troende. När Messias kommer på himmelens skyar för att upprätta sitt rike, kommer de att få stå till svars för hur de förvaltat sitt pund.

Vissa människor har gjort mer för Guds rike, andra mindre. Inte på grund av olika förmågor (för det är något som ingen kan rå för), men på grund av mer eller mindre engagemang, mer eller mindre lättja, precis som tjänarna. En del ansträngde sig för att bygga vidare på den grund de fått, medan en bara sparade punden och inte gjorde något för att få pengarna att växa.

Alla troende, alla som i det här livet har beslutat sig för att acceptera Kristus/Messias som sin herre, kommer att få evigt liv (dvs bli frälsta) för det är något som inte har med handlingar och prestationer att göra. Men de som har förvaltat sitt pund dåligt och inte byggt någonting bestående (symboliserat av "guld, silver och dyrbara stenar") trots att de hade all förmåga och alla möjligheter, kommer att gå miste om den "lön" de annars skulle ha fått.

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Vad gör en troende, praktiserande kristen?
Vad innebär det att vara en troende, praktiserande kristen? Vad gör man?

Kasta pärlor för svin
Vad syftade Jesus på när han uppmanade lärjungarna att inte kasta sina pärlor för svinen?

Varför blev människor kristna?
Det enda skälet till att bli kristen - och förutsättningen för att kunna bli det - var då liksom nu att man övertygats om att snickaren Jesus från Nasaret var Kristus.

Kallar Gud alla människor?
Det finns de som hävdar att Gud inte söker alla. Finns det stöd för en sådan åskådning i bibeln?

Kristen utan kyrka?
Kan man kalla sig kristen även om man inte tillhör någon församling?

Vilken är den riktiga kristna församlingen?
Kristenheten är splittrad i tusentals olika samfund över hela världen. Hur kan man veta vilken som är den rätta församlingen, den som Jesus en gång startade?

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka i mer än 1000 artiklar med svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv din fråga i en kort mening eller ange ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.