Följ Bibelfrågan på Facebook

Tecknen på Jesu återkomst

Bibelfrågan: Frågor och svar

Den dag då Människosonen kommer, då kommer det inte att vara någon tvekan om saken

Fråga: I Matteus 24:7-14 så berättar Jesus bland annat om tecknen på hans närvaro/återkomst. Men det har alltid funnits krig, hungersnöd, jordbävningar, farsoter m.m? (K.E.)

Helt riktigt. Det har alltid funnits.

Och det är egentligen vad Jesus också säger i hela den text du refererar till. Han påpekar gång på gång att de inte ska låta sig förvillas och tro att slutet är nära bara för att det blir krig och hungersnöd och katastrofer:

"Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet! (vers 6)" "Allt detta är början på födslovåndorna (vers 8)."

Lärjungarna ber att få veta tecknen för Jesu återkomst/närvaro och tidens slut, och Jesus svarar faktiskt med att tala om vad som inte är några tecken på hans återkomst och tidens slut och som de följaktligen inte ska låta sig skrämmas av. Han förklarar att det kommer att vara krig och hungersnöd och jordbävningar, men det betyder inte att slutet är nära. Sådant har alltid förekommit och kommer alltid att äga rum. Inte ens när de drabbas av "den sista stora nöden" och får höra att Messias har kommit, så ska de tro på det.

Allt detta är händelser som kommer att utspelas och rykten Jesu lärjungar kommer att få höra, och han uppmanar dem gång på gång att inte låta sig förvillas och bedras av någonting av detta, ty inget av det är några tecken på Jesu återkomst eller på att tidens slut är nära. Den dag då Människosonen kommer, då kommer det inte att vara någon tvekan om saken - då kommer det att bli som när himlen lyses upp av flammande blixtar (vers 27).

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu återkomst och uppryckandet
I sitt brev till församlingen i Thessalonike beskriver Paulus hur alla de troende ska hämtas upp för att möta Messias i rymden då han kommer för att upprätta Guds rike på jorden.

Profetior i Jesu avskedstal
Jag har hört att det i den engelska bibeln finns hela 36 profetior av Jesus som skulle inträffa inom en kortare tidrymd och bli de tydliga tecken som präglade ändens tid. Stämmer det att dessa profetior gjordes vid Jesus avskedstal till lärjungarna och finns de verkligen i den engelska bibeln? Jesus ska bl a ha sagt att pojkar ska klä sig som flickor och flickor som pojkar, att barnen ska sätta sig upp mot sina föräldrar, att fiskarna och fåglarna ska bli förgiftade och att det även kommer att synas på träden. Vilka är de övriga 31 profetiorna som sades vid samma tillfälle?

Tidpunkten för Jesu återkomst
Varför sa inte Jesus till lärjungarna att det skulle dröja tusentals år innan han kom tillbaka? När man läser vad han sa till lärjungarna i evangelierna så låter det som om han skulle komma precis när som helst, åtminstone under deras livstid.

Vad är kristendomens livsmål?
Vad är själva meningen med livet för er kristna? Att leva här och sen dö och komma till himlen? Och sen då?

Jesu återkomst
Jag blir inte klok på det här med Jesus återkomst. Om han kommer för att hämta oss till himlen, var kommer då Tusenårsriket in i bilden?

Tusenårsriket
Tusenårsriket är en av benämningarna på det som kristna i alla tider har bett om i bönen 'Fader vår', det som i bibeln kallas för 'Guds rike' eller 'himmelriket' - det världsomspännande rike som Messias enligt profetiorna ska upprätta på jorden

Sök svar på fler frågor:
Här kan du söka bland svar på flera tusen frågor om bibeln, kristendom, teologi, kyrkans historia etc. Skriv ett eller flera relevanta sökord i rutan här nedan.


Om inte svaret finns i Bibelfrågans arkiv, är du välkommen att sända din fråga till bibelfragan@telia.com så får du svar via e-mail.Copyright © Bibelfrågan

Du kan använda material från denna webbplats för personligt bruk.
Var vänlig läs FAQ för detaljer om citat, referenser etc.