Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Hur var Maria och Elisabet släkt?

Fråga: Jag skulle vilja veta hur Jesus var släkt med Johannes döparen. Jag har även läst någonstans att Maria besökte Elisabet när bägge var gravida och Elisabet sades uttala en profetia angående döparens kommande betydelse. Finns detta återgivet i några bibliska eller apokryfiska eller andra texter? (E.Y.)

Svar: I 1917 års svenska översättning av bibeln omnämns Elisabet som Marias "fränka". Det är ett ord som helt enkelt betyder "kvinnlig släkting" och i de nya bibelöversättningarna står det också bara "släkting", men enligt traditionen ska de ha varit kusiner. Det skulle innebära att deras barn - Jesus och Johannes - var sysslingar, även kallat "nästkusiner".

I Lukas 1:39-45 kan du läsa om Marias besök hos Elisabet, men det står inget om att Elisabet skulle ha uttalat någon profetia om sin son. I Lukas 1:13-17 finns däremot det budskap som Johannes far, Sakarias, fick av Herrens ängel, och det innehåller en profetia om vem hans son skulle bli:

”Var inte rädd, Sakarias, din bön har blivit hörd. Din hustru Elisabet skall föda en son åt dig, och du skall ge honom namnet Johannes. Han skall bli din glädje och fröjd, och många kommer att glädja sig över hans födelse. Ty han skall bli stor inför Herren; vin och starka drycker skall han aldrig dricka, han skall uppfyllas av helig ande redan i moderlivet, och han skall få många i Israel att vända tillbaka till Herren, deras Gud. Och han skall gå före honom med Elias ande och kraft, för att vända fädernas hjärtan till deras barn och ge de ohörsamma ett rättfärdigt sinne, så att Herren får ett folk som är berett.”

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Jesu mormor och morfar
Jag undrar vad Jesus morfar och mormor hette.

Vem var Johannes döparens mor?
Jag har hittills läst att Johannes Döparen var son till Elisabet och Sakarias. Men i ert svar om kvinnorna vid korset står det att Johannes mamma hette Salome och var gift med Sebedeus.

Vem var Jesu farfar?
Vem var egentligen Jesus farfar? Det står ju olika i Matteus och Lukas.

Lever det ättlingar till Jesus någonstans?
Finns det verkligen ättlingar till Jesus? För om det skulle finnas en ättelinje, skulle det då inte bli det heliga landet "Israel" som tillföll dem? Det är ju krig.

Jesu släktingar
Hade Jesus några släktingar och vet man isåfall vad som hände med dem?

Jesus och Johannes döparen
Umgicks Jesus och Johannes Döparen vid fler tillfällen än vid Jesus dop? Gjorde Jesus något för att fria Johannes när denne senare fängslades?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...