Allt om Bibeln

BIBELFRÅGAN

Ett interaktivt lexikon över Bibeln och kristen tro

Petrus och Andreas första möte med Jesus

Fråga: I Joh 1:42 står det att Petrus bror Andreas förde Petrus till Jesus. I Matt 4:18 står de dock och kastfiskar när Jesus får syn på dem, och ingen verkar då stå i begrepp att gå efter honom. Hur hänger detta ihop? (O.A.)

Svar: Det här båda berättelserna handlar om två helt olika händelser.

Johannesevangeliet berättar om hur Johannes döparen pekade ut Jesus (som då hade inlett sin predikoverksamhet) för ett par av sina lärjungar och sa att mannen som kom gående i själva verket var Messias. De gick ifatt Jesus och frågade var han bodde och sedan följde de med honom hem och stannade där till eftermiddagen. En av dem, fiskaren Andreas, berättade senare på dagen för sin bror Simon att han hade hittat Messias och sedan tog han med sig Simon till Jesus och presenterade dem för varandra.

Matteusevangeliet berättar om hur Jesus senare stötte på Andreas och Simon igen då de höll på att fiska i Gennesarets sjö. Han sa till dem att följa med honom, så skulle han göra dem till "människofiskare" i stället. Eftersom de kände honom sedan tidigare - och redan var övertygade om att han var Messias - tvekade de inte när de fick erbjudandet att bli hans elever.

(När det gäller uttrycket "nästa dag" i Johannesevangeliet, så är det ett uttryck som författaren använder alltsomoftast när han skildrar en ny händelse. Det ska nog inte uppfattas bokstavligt som en exakt kronologisk angivelse. I annat fall måste Jesus ha varit väldigt rask i benen för att kunna förflytta sig de 15 milen från trakten kring Betania, där Johannes var verksam, och trakten kring Gennesarets sjö i Galileen på bara ett dygn...)

Thor-Leif Strindberg


Läs även följande svar:
Fel och motsägelser i Bibeln
Jag har sett sajter på Internet med uppräkningar av massor av fel och motsägelser i Bibeln. Det visar väl hur klart som helst att Bibeln bara är människors skriverier och inte en ofelbar Guds ord?

Hur många lärjungar hade Jesus?
Hur många lärjungar hade Jesus och vad hette de?

Kristendomens grundare
Vem var det som startade eller grundade kristendomen och hur gick det till?

Hur reagerade lärjungarna när Jesus dog?
Vad hände med lärjungarna när Jesus inte längre fanns bland dom? Hur mycket jag än letar hittar jag inte vad som hände lärjungarna när Jesus dog, typ om dom blev deprimerade eller vad som hände med dom.

Lärjungarna och Guds rikes ankomst
Jesus lärjungar trodde ju uppenbarligen att han skulle uppfylla Messias uppgift där och då. Varför sa han inte att Gudsriket var något som hörde framtiden till i stället för att säga att det väntade "precis runt knuten"?

Vad hände sedan med lärjungarna?
Vart tog alla lärjungarna vägen efter Jesu himmelsfärd ? Finns det dokumenterat?


Sök svar på fler frågor:

Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:

Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.

Om du vill stödja arbetet med Allt om Bibeln...