Svar: Att jämföra viskleken med muntlig tradering är helt uppåt väggarna.
Viskleken går ju ut på att man sitter i cirkel och den första personen får en mening som han ska viska till sin närmaste granne, som sedan viskar den vidare etc. När meningen viskats hela cirkeln runt och kommer tillbaka till den som började har den oftast ändrats fullständigt och även blivit mer eller mindre tokig.
Att den här leken fungerar beror främst på att deltagarna vill att resultatet ska bli roligt - det är hela idén med leken - men också på att man viskar. Tanken är att man inte ska vara riktigt säker på vad man hört och därför förvrängs innehållet lite för varje steg. Ett annat skäl till att viskningsleken fungerar och blir rolig är att startmeningen avsiktligt görs lite knepig och svår att upprepa ordagrant.
Anta att man ändrade reglerna så att den förste deltagaren istället fick en kort dikt med rytm och rim och logiskt innehåll, och att det var livsviktigt att meddelandet vidarebefordrades ordagrant och korrekt - exempelvis därför att man fick ett väldigt värdefullt pris om budskapet kom fram exakt. Då skulle man utan tvekan förvissa sig om att man själv inte missade minsta stavelse och att nästa länk i kedjan också uppfattade orden korrekt. Man skulle inte viska utan tvärtom tala extra tydligt, och därmed skulle sannolikheten vara närmast hundraprocentig att dikten skulle nå slutmottagaren i oförändrat skick. Och genom att man pratade högt skulle även de andra deltagarna höra vad man sa, och genast rätta den som sa något felaktigt. Och leken skulle bli urtråkig.
Vi ska komma ihåg att när det gäller Jesus - både berättelserna om vad man upplevt tillsammans med honom och vad man hört honom förkunna - så var det inte vilka som helst som återberättade dem. Det var Jesu egna lärjungar - flera personer som stått honom nära, vandrat med honom i flera år och lyssnat till hans förkunnelse, hans svar på människors frågor och hans diskussioner med fariseer och andra. De var övertygade om att detta man berättade var viktigare än något annat. Jesus hade sagt att han och Gud var ett, så Jesu ord var Guds ord. Man hade alltså alla skäl i världen att vidarebefordra det korrekt. Detsamma gällde redogörelserna för vad han gjort. Och de som lyssnade var människor som delade samma övertygelse.
Jesu ord var vidare ofta tankeväckande och slagfärdiga på ett sätt som gjorde dem lätta att minnas och återge. Kamelen och nålsögat, tjäna Gud eller Mammon, bygga hus på sand eller klippa, osv. Dessutom undervisade Jesus ofta i liknelser som var lätta att minnas, ungefär som vi kan minnas roliga historier osv.
Men det kanske viktigaste var att till skillnad från oss så levde människorna på Jesu tid i en oral kultur. Man hade inga mobilminnen eller ens papper och penna, så man var helt enkelt tvungna och vana vid att memorera saker. Folk måste ha bra minne. De mindes berättelser, uttalanden, skriftcitat osv. Den orala kulturen innebar att viktig information, som exempelvis religiösa berättelser, återgavs ytterst troget. Lärare och berättare förväntades återge vad de själva fått höra och lära sig korrekt. Och eftersom de var verksamma i offentliga sammanhang skulle samhället eller den grupp där de var verksamma hålla dem ansvariga ifall det fanns felaktigheter i deras framställning.
När man tänker på hur lite evangelierna trots allt innehåller av allt Jesus måste ha sagt och gjort under de tre år han var verksam, så är det uppenbart att det var vissa händelser och uttalanden som upprepades gång på gång och etsade sig fast. Och just denna upprepning gjorde det ännu lättare för dem som hörde Jesuscitaten att minnas dem. Hur lätt är det inte att komma ihåg sångtexter och dikter. De flesta av oss kan mängder av låttexter utantill - och på samma sätt lärde sig de första kristna Jesu ord och berättelser om hans verksamhet utantill därför att de hörde dem och upprepade dem så ofta. Och det var detta som slutligen fick skriftlig form i de Jesusbiografier som finns i våra biblar.
Thor-Leif Strindberg
Har du en egen fråga om Bibeln, kristendomen, kyrkan etc? Sök först i Allt om Bibelns omfattande arkiv:
Om du inte hittar svaret, skicka din fråga till
bibelfragan@alltombibeln.se så får du svar via email.
|